Presunúť na hlavný obsah

FS Kysučan oslávi 65 rokov na scéne

Kultúra

Logo Kysucan

Výnimočné jubileum – 65. výročie svojho vzniku – si o pár dní pripomenie jeden z najlepších kysuckých umeleckých kolektívov – folklórny súbor Kysučan, ktorého domovskou scénou je už viac než 35 rokov Dom kultúry v Čadci.  Pri tejto príležitosti pripravujú členovia súboru takmer dvojhodinový večerný program, v rámci ktorého predstavia publiku piesne a tance z Kysúc i ďalších slovenských regiónov. Program sa uskutoční v piatok a sobotu 22. a 23. novembra 2019 v Dome kultúry v Čadci. Jeho garantmi sú Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci. Z verejných zdrojov program finančne podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.

Širokej verejnosti je určený piatkový program o 18.00 h. Vstupné je 5 eur. Srdečne vás pozývame.

Folklórny súbor Kysučan založil učiteľ Peter Gančár na pôde obce Vysoká nad Kysucou. Jeho dynamický nestarnúci čardáš majú Kysučanci dodnes. Do súboru prichádzali postupne ďalšie výrazné osobnosti – Vladimír Šufliarsky, Ladislav a Nina Kopeckí, Amália a Pavol Kužmovci, Bartolomej a Eva Gernátovci, Ľubomír Síkora. V roku 1981 preberá vedenie súboru Leopold Kulich a vedenie hudby Pavol Pánis. So súborom odborne spolupracujú Valéria Marákyová a Helena Marťáková. Svojim osobitým sólovým prejavom obohacujú vystúpenia súboru speváci manželia Anna a Pavol Jurgovci a inštrumentalista Bartolomej Gernát. Výrazný umelecký posun a mimoriadne plodné obdobie tvorby zaznamenáva súbor v 80-tych a 90-tych rokoch pod umeleckým vedením Ladislava Kopeckého a Jozefa Vrábla. Na poste vedúceho ľudovej hudby sa postupne striedajú Jozef Pohančeník, Gabriela Stehurová, Branislav Lariš, Štefan Belka a v súčasnosti Ivan Kubiš a Martin Vrábel. Súbor aktuálne pracuje pod umeleckým vedením Jozefa Vrábla, ktorý je súčasne aj choreografom. Prezidentom súboru je Pavol Pánis, organizačným vedúcim Peter Bytčanek a krojárkou Nina Kopecká. Vedúcim tanečnej zložky a druhým choreografom súboru je Rudolf Kužma. V programoch Kysučanu pravidelne účinkuje sólista inštrumentalista Andrej Gernát. Súborom prešli do dnešných dní desiatky tanečníkov, spevákov a hudobníkov, ktorí celé desaťročia rozdávali radosť a potešenie z krásy našich ľudových tradícií nielen doma ale aj na početných zahraničných cestách. Patrí im za to naše poďakovanie a úcta.

História i súčasnosť ako aj pôsobenie, prínos a spomienky mnohých osobností FS Kysučan sú veľmi zaujímavo spracované v jedinečnej monografii, ktorú v roku 2014 vydali Mesto Čadca a Vydavateľstvo Magma v Čadci. Publikácia obsahuje aj viac než 150 fotografií. Záujemcovia si ju môžu zakúpiť v informačnom centre mesta Čadca (Mestský dom).

Ilustračný obrázok