Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca privítala majstra Ondreja Zimku

Kultúra

Maliar Ondrej Zimka po takmer šiestich rokoch opätovne zavítal so svojimi dielami do našej mestskej galérie. A tak, ako počas prvej galerijnej expozície (v máji 2013), aj v tomto čase prišiel s otvorenou chlapčenskou dušou a dovolil nám vstúpiť do nádherného, snového a roztopašného sveta fašiangov, bláznivých príbehov, neuveriteľných bytostí a neobyčajných stvorení. Vystavené veľkorozmerné obrazy, plastiky i kolekcia miniatúrnych dielok vznikli len nedávno, sú ešte celkom čerstvé, horúce, voňajú novými farbami, bezhraničnou fantáziou a hravosťou, nekonečnou túžbou a láskou k životu a – spomienkami. Prihovárajú sa nám tak po zimkovsky –  autenticky krásne. Pri pohľade na ne sa nám chce smiať, výskať, tancovať a veseliť sa, zabudnúť na každodenné starosti a pohrúžiť sa do opojných snov...

„Mama a otec ma umiesili z kysuckej hliny, upiekli v horúcej peci lásky. Naučili ma spoznávať svet jazyka, ktorý nezabudol mäkký a tvrdý jer, poetické rozprávanie v podobenstvách a poéziu severných vetrov. Moje prvé pesničky milovali pokosené trávy a doteraz voňajú senom. Všetkým Kysučanom dávajú sudičky do vienka vytrvalosť, pracovitosť a nezdolnosť. To sa ušlo aj mne.“

Takto pôvabne sa vyznáva Ondrej Zimka v jednej zo svojich monografií (Ondrej Zimka, Vydavateľstvo Magma 2009). A my, ktorí ho dobre poznáme, vieme, že Ondrejovi dali sudičky do vienka aj výnimočný talent. On ho pokorne prijal a naplno rozvinul. Opätovne sa o tom môžeme presvedčiť pri prehliadke jeho najnovších diel v Galérii Čadca venovaných fašiangom. Aj na tejto výstave – nazvanej netradične FAFA –  si nás podmaní jeho maľbopis. Desiatky, ba stovky reálnych i fantastických postáv a postavičiek, všakovakých masiek a maškár, koníkov, chalúpok, okienok, vŕškov a cestičiek, čarovne poskladaných a roztancovaných, množstvo príbehov – a každý svojbytný, jedinečný, s veľkou výpovednou i estetickou hodnotou. Až vám z toho všetkého prechádza zrak. A pri pohľade na ne cítite, že majster Zimka maľuje pre vás, pre vašu radosť a potešenie.

No nielen obrazy vás môžu zaujať. Zimka prekvapuje (ako to uviedol počas vernisáže kurátor výstavy spisovateľ Ivan Hudec) aj svojim literárnym talentom. Po spomienkovej autobiografickej knihe Zabudnutá záhrada (vyšla v roku 2017 k významnému životnému jubileu maliara) vydáva svoju druhú knihu s nezvyčajným názvom FAFA. Je skutočným originálnym dielom, zaujme nielen svojim pútavým príbehom, ale aj formou, keďže je napísaná v jazyku turzovského nárečia. Zimka aj týmto spôsobom vzdáva hold svojmu rodisku a milovaným Kysuciam. Publikáciu symbolicky vyslali jej tvorcovia do sveta lyrickou piesňou Voda divoká (z repertoáru J. Kirschner) v podaní Kataríny Kullovej (spev) a Viery Sojčákovej (klavír).

Výstava najnovších viac než 60-tich diel i dielok majstra Ondreja Zimku bola slávnostne otvorená za prítomnosti primátora  Čadce Milana Guru, primátora Turzovky Ľubomíra Golisa a mnohých vzácnych hostí v posledný februárový deň. Scenára, réžie a moderovania sa ujala Magdaléna Hacková. O príjemnú atmosféru sa postarali aj účinkujúci – sólisti Helena Zahradníková, Vladimír Gajdičiar a Ľudová hudba F. Pastiríka.

Výstava potrvá do 30. apríla 2019. Nenechajte si ju ujsť. A ak máte radi nezvyčajné, fantáziou a láskavým humorom podkuté príbehy zo života, môžete si zakúpiť aj spomínanú knihu, ktorá nesie rovnaký názov ako výstava. A práve táto kniha vám odhalí tajomstvo slova fafa.

****

Akademický maliar Ondrej Zimka (29. 11. 1937) sa venuje popri voľnej a monumentálnej tvorbe na drevo aj tvorbe ilustrácií, filmovej a plagátovej tvorbe, karikatúre, kreslenému filmu, art protisu a plastike. Ilustroval viac než 100 kníh pre deti, usporiadal vyše 200 výstav doma a v zahraničí. Za svoju ilustračnú tvorbu získal mnohé prestížne ceny. Je nositeľom ceny Ceny Ľudovíta Fullu a Radu Ľudovíta Štúra II. triedy. Patrí medzi zakladateľov Kysuckej galérie a Spolku výtvarníkov Slovenska. Je nositeľom titulu Slovenský výtvarník roka za rok 2011, ktorý mu udelila rada Fondu výtvarných umení za mimoriadne rozsiahly a kreatívny prínos do viacerých oblastí slovenského umenia druhej polovice 20. storočia. Profesionálnej výtvarnej tvorbe sa úspešne venujú aj jeho syn Ondrej IV. a dcéra Milina.

Galéria