Presunúť na hlavný obsah

Jaroslav Velička jubiluje a vystavuje

Kultúra

Galéria Čadca pripravila v uplynulých dňoch výstavu z rozsiahlej tvorby jubilujúceho fotografa Jaroslava Veličku z Čadce. Vernisáž výstavy nazvanej Optimistickým objektívom sa uskutočnila 25. októbra 2019 za prítomnosti najbližšej rodiny autora, primátora Milana Guru, predsedu Správnej rady Kysuckej kultúrnej nadácie Jozefa Markuljáka podpredsedu Žilinského samosprávneho kraja Petra Dobeša, kysuckých výtvarníkov a mnohých priaznivcov kultúry a umenia. V mimoriadne príjemnej atmosfére zazneli pozdravy a gratulácie primátora a hostí, ako aj zaujímavá výpoveď o autorovi od kurátorky výstavy Ivety Chabadovej a osobné vyznanie autora, ktorému v závere venovali organizátori výstavy aj narodeninovú tortu. Špeciálnu gratuláciu v podobe svojho vystúpenia venovala jubilantovi speváčka Helena Zahradníková a autorov dlhoročný priateľ a spolupracovník Rudolf Gerát, ktorý mu zložil a osobne predniesol „na telo ušitú“ veršovanú skladbu. Programom sa prelínali aj pôvabné skladby v podaní hudobného zoskupenia Music Box Project v zložení Lenka Piešová (spev), Michal Dírer (klavír) a Andrej Belák (kontrabas).

Výstava ponúka na obdiv takmer 70 veľkorozmerných fotografií z domova i spoza hraníc nášho regiónu. Nádherné panorámy i dielčie zábery kysuckej či slovenskej prírody, obcí a miest, striedajú momentky zo zahraničných ciest autora, snímky vtákov, ktoré majú v tvorbe J. Veličku osobité postavenie, ale aj netradičné rôznorodé nápadité vtáčie zátišia s jemným nádychom humoru a sviežej hyperboly. Nechýbajú ani čiernobiele zábery sprítomňujúce okamihy čias dávno minulých a snímky vypovedajúce o našich ľudových tradíciách.

Výstava sa od svojho otvorenia stretáva s veľkým záujmom návštevníkov. Môžete ju navštíviť do 6. decembra 2019. Srdečne Vás pozývame. Vstup je voľný. Galéria je otvorená v PO – PIA v čase 8.00 – 12.00 a 13.00 – 16.00 hod. V prípade záujmu a pre skupiny aj v inom vopred dohodnutom čase.

Garantmi výstavy sú Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci, partnermi Kysucká kultúrna nadácia a Vydavateľstvo Magma v Čadci.

Jaroslav Velička sa narodil 29. októbra 1954 vo Vysokej nad Kysucou. Popri svojej celoživotnej dráhe pedagóga, sa už štyri desaťročia systematicky venuje fotografovaniu. Jeho tvorba je skutočne všestranná a cieľavedomá. Prezentoval ju v rámci mnohých jedinečných výstav doma i v zahraničí. Poznáme ho však aj ako neúnavného autora a spoluatora mnohých výnimočných publikácií a monografií, ktoré vydal v spolupráci s Máriou Ščuryovou a Vydavateľstvom Magma. Za všetky spomeňme aspoň mimoriadne kvalitnú, takmer 600-stranovú obrazovú monografiu Kysuce, ktorá získala ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska 2010 a stala sa aj Knihou Kysúc 2010.

Galéria