Presunúť na hlavný obsah

Múzy v uliciach - Mesto otvorené umelcom 2019

Kultúra

Mesto Čadca a  Dom kultúry v Čadci  realizovali v dňoch od 19. do 21. septembra 2019 -  8. ročník Mesta otvoreného umelcom. Symbolické otvorenie mesta verejnosti a umelcom a zároveň otvorenie novej umeleckej sezóny 2019/2020 sa začalo vo štvrtok.  Vzhľadom na nepriaznivé počasie  sa vo štvrtok preniesol program z Námestia slobody a z jednotlivých stanovíšť do domu kultúry. Umeleckú sezónu otvoril zástupca primátora mesta Ing. Marcel Šulo, ktorému divadelníci  odovzdali  symbolický kľúč od mesta. Divákom sa  v rámci programu predstavili  herci DaMDS EVA, tanečnice SMTS JOJA a mažoretky ELLČAČA z CVČ Čadca.

V piatok v dopoludňajších hodinách  sme  pre verejnosť  pripravili netradičný koncert Kysuckého komorného  orchestra - Hudobné fragmenty  v spoločnej úradovni MsÚ v Čadci. V mestskej Galérii Čadca  žiaci ZUŠ  a ZŠ M.R. Štefánika v Čadci  drôtovali   s drotárkou Ľubicou Kullovou  v rámci tvorivých dielni Svetom, moje svetom...

Súčasťou druhého dňa Mesta otvoreného umelcom bola  Vernisáž výstavy Laura a Nicol, jedná sa o mladé, talentované fotografky Lauru Strýčkovú a Nicol Bednárovú. Výstavu si  môžete pozrieť v termíne  od 20.septembra do 18.októbra 2019 vo výstavných priestoroch Domu kultúry v  Čadci.

V piatok večer sa konal koncert kysuckej kapely –  Autumn smile so speváčkou Dominikou Rovňanovou, ktorá je absolventkou ZUŠ M.R.Štefánika v Čadci z triedy Iriny Školníkovej.

Sobota   patrila Fotomaratónu Vlada Adámka. Náhly odchod Vlada Adámka po zákernej chorobe zaskočil všetkých, čo ho poznali, bol jedným zo zakladajúcich členov fotografického klubu Dobré svetlo a dlhoročný lektor Kysuckého fotomaratónu a práve na jeho počesť sme pomenovali spomínané podujatie.  Súťažiaci sa popasovali so zaujímavými témami. Prvenstvo v rámci prvej témy Moje skryté ja získala Margaréta Strýčková a v druhej téme Tiene minulosti  zvíťazila Nikola Bednárová. Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme.

Výstavu  fotografií v rámci Fotomartónu Vlada Adámka si môžete pozrieť v Dome kultúry v Čadci 21.9.2019-15.10.2019.

V rámci podujatí sme nezabudli ani na folklór, neodmysliteľne k nášmu mestu patrí DFS Kelčovan a FS Kysučan. Veľkému záujmu verejnosti sa tešila Otvorená hodina kysuckého folklóru v Dome kultúry.

Veríme, že aj tento rok vás naša ponuka zaujala a našli ste  si niečo pre seba. Zo srdca ďakujeme všetkým, čo sa podieľali na realizácií jednotlivých podujatí.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Galéria