Presunúť na hlavný obsah

Novoročný trojkráľový koncert nadchol divákov

Kultúra

Ocenenie a čestný titul Osobnosť Kysúc za rok 2018 si prevzali hon. dekan Ivan Mahrík, spisovateľ Dušan Mikolaj, podnikatelia Zuzana a Július Gánoczyovci a kulturista Ladislav Litva.

Mesto Čadca už tradične vstúpilo do nového roka slávnostným Novoročným trojkráľovým koncertom (13. 1. 2019), v rámci ktorého boli už po 21. raz odovzdané aj ocenenia osobnostiam Kysúc, ktoré na základe nominácií udeľuje Kysucká kultúrna nadácia spoločne s predstaviteľmi kysuckých miest a obcí. Koncertom vyvrcholil 28. ročník programového cyklu Kysucké Vianoce v Čadci, ktorý ponúkol svojim návštevníkom množstvo zaujímavých a originálnych kultúrnych, spoločenských i športových podujatí.

Novoročný trojkráľový koncert už tradične otvára kultúrnu a spoločenskú sezónu v Čadci i na Kysuciach, je jedným z najnavštevovanejších, najprestížnejších a najkvalitnejších kultúrno-spoločenských podujatí roka nielen v meste Čadca, ale aj v rámci nášho regiónu a jeho dobré meno sa nesie aj za hranicami Kysúc. Mimoriadne priaznivý ohlas mal aj ten tohtoročný.

V úvodnej časti večera pozdravil a do nového roka poprial prítomnému publiku primátor Čadce Milan Gura. Za Kysuckú kultúrnu nadáciu sa prítomným prihovoril Jozef Markulják – predseda Správnej rady nadácie, ktorý spoločne s primátorom Kysuckého Nového Mesta Mariánom Mihaldom a starostami obcí Zborov nad Bystricou a Korňa – Jurajom Hlavatým a Mariannou Bebčákovou –  odovzdali čestný titul a ocenenie Osobnosť Kysúc za rok 2018 naturálnemu kulturistovi Ladislavovi Litvovi – za mimoriadny športový výkon roka, podnikateľom v oblasti cestovného ruchu Zuzane Gánoczyovej a Júliusovi Gánoczymu – za osobitnú podnikateľskú aktivitu, spisovateľovi a novinárovi Dušanovi Mikolajovi – za výnimočné celoživotné dielo v kultúre a hon. dekanovi Ivanovi Mahríkovi – za záslužnú celoživotnú humanitárnu činnosť, Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a želáme im veľa šťastia a úspechov v osobnom i profesionálnom živote.

Druhá časť večera patrila hudbe. V podaní členov Kysuckého komorného orchestra, pod taktovkou svojho charizmatického dirigenta Karola Kevického, zazneli jedinečné skladby svetových hudobných majstrov 20. storočia. Ako sólistky sa vďačnému obecenstvu predstavili sopranistka Eva Nováková  z Ostravy, ktorá už niekoľko rokov úspešne pôsobí najmä na českej operetnej scéne a viackrát sa predstavila aj v rámci koncertných podujatí nášho mesta a dve mladé talentované kysucké speváčky Alexandra Hlušková a Silvia Martikánová. Sólo na husle zaznelo v podaní študenta konzervatória – hosťujúceho Vladimíra Moravčíka. Programom sprevádzala dvojica moderátorov Katarína Šulganová a Jozef Mozoľ. Po celý večer sme boli svedkami kvalitných interpretačných výkonov. Hudobný prídavok (J. Strauss: Radeczky Marsch) a nesmierne šarmantný a hravý prejav pána dirigenta, ako aj pestrý ohňostroj z papierových konfiet, dali skvelú bodku za koncertným večerom, čo publikum aj náležite ocenilo. Takmer do posledného miesta zaplnená divadelná sála Domu kultúry v Čadci sa odvďačila umelcom vynikajúcou atmosférou, veľkým aplauzom i záverečným standing ovation.

Vynikajúca a neobyčajne svieža dramaturgia, mimoriadne kvalitné výkony orchestra, dirigenta a spomenutých sólistov, ako aj slávnostný akt odovzdávania ocenení Osobnosť Kysúc za rok 2018, sa podpísali pod skutočne krásny a nezabudnuteľný novoročný večer, výnimočný zážitok a silné emócie. Dôkazom toho sú aj veľmi dobré a priaznivé ohlasy, čo nás veľmi teší a motivuje do ďalších dní. Garantmi Novoročného trojkráľového koncertu a jeho hlavnými organizátormi boli Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci a Kysucká kultúrna nadácia.

Poďakovanie

Vedenie Mesta Čadca a Dom kultúry v Čadci ako hlavní organizátori koncertu aj touto cestou vyjadrujú svoje úprimné poďakovanie Kysuckému komornému orchestru, jeho umeleckému a organizačnému vedeniu a všetkým účinkujúcim umelcom za ich vynikajúce vystúpenie. Ďakujeme aj všetkým organizátorom a spolupracovníkom za kvalitnú prípravu a vysokú umeleckú i organizačnú úroveň Novoročného trojkráľového koncertu.

V neposlednom rade veľmi úprimne ďakujeme skvelému publiku, ktoré po celý večer prejavovalo umelcom svoju priazeň a spoluvytváralo nádhernú neopakovateľnú atmosféru podujatia.

Touto cestou ďakujeme aj všetkým spoluorganizátorom a partnerom, ktorý sa akoukoľvek formou podieľali na prípravách a úspešnej realizácii jednotlivých podujatí a aktivít v rámci 28. ročníka cyklu Kysucké Vianoce v Čadci. Vysoká návštevnosť podujatí a veľmi dobré ohlasy, ktoré ich sprevádzajú svedčia o tom, že sa stali obohatením Vianočného obdobia a trvalou súčasťou kultúrno-spoločenského života nášho mesta na prelome rokov, čo nás veľmi teší a zaväzuje aj do budúcnosti.

Galéria