Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na koncert MARCELY LAIFEROVEJ

Kultúra

Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci vás srdečne pozývajú na koncert populárnej slovenskej speváčky Marcely Laiferovej. Koncert sa uskutoční v nedeľu 5. mája 2019 o 15.30 hod. v Dome kultúry v Čadci. Koncert je organizovaný pri príležitosti Dňa matiek, no pozývame naň všetkých priaznivcov dobrej hudby. Nebude chýbať ani drobný darček, ktorý venujeme mamičkám, babičkám či prababičkám. VSTUP JE VOĽNÝ.

MARCELA LAIFEROVÁ patrí nepochybne k najlepším slovenským speváčkam. Aj dnes pôsobí ako šarmantná stálica slovenskej populárnej hudby, každý z nás pozná jej nestarnúce hity Zvony už ôsmu bijú, Poď bielou alejou či Lampy už dávno zhasli.

Narodila sa 14. 7. 1945 v Petroviciach (okres Bytča). Korene má aj na Kysuciach, z Olešnej pochádzala jej matka a matkina rodina (z rodu Piontek-Skorka). V jednom z rozhovorov spomína, ako jej mamička hodila do školy s Jožkom Kronerom. Samotná speváčka mala s hercom veľmi pekný priateľský vzťah.

Pozornosť médií a verejnosti, vzbudila M. Laiferová už skladbou Lampy už dávno zhasli. Ako prvej slovenskej speváčke jej v roku 1969 vyšla LP pod názvom Marcela. Nasledujúci rok získala prestížnu Zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Slová. Túto skladbu naspievala aj v nemčine, nahral ju známy americký hudobník Herb Alpert. Tento úspech odštartoval jej účinkovanie na viacerých zahraničných festivaloch populárnej hudby, kde získala mnohé ocenenia: Sopoty 1970, Rio de Janeiro 1970, Zlatý Orfeus 1971 (cena TV), Drážďany 1971 (3. cena), Malta 1982 (1. cena) a iné.

Vydala množstvo hudobných albumov a singlov, okrem výberu MC Hrdá láska, jej vyšiel v roku 1995 album Vianoce s Marcelou a v roku 1997 CD s úplne novými pesničkami Je mi fajn. Neskôr vychádzajú piesne z melodrám a muzikálov s názvom Dotknúť sa hviezd, ďalej vyšli aj spomienkové CD ako pohľad späť na jej ucelenú tvorbu – Marcela – Výber I., Marcela Laiferová 20 naj. Nasledoval album Včera a dnes, ktorý je ladený v modernom rytme. Laiferová tu v spolupráci s Jimi Cimbalom, Mariánom Kachútom, Zoltánom Tóthom a Slavom Solovičom predviedla, že jej nie sú cudzie ani súčasné hudobné trendy. V roku 2009 Laiferovej vyšiel dvojalbum z edície OPUS 100, kde boli remastrované jej LP Marcela Laiferová 69 a LP Marcela Laiferová 74.

V roku 1998 získala speváčka Bronzového slávika. V roku 2009 sa predstavila ako jedna z tancujúcich umeleckých osobností v populárnej Let´s Dance. Je nositeľkou ocenenia Osobnosť Bratislavy 2014. Je autorkou kníh Z mojej kuchyne, Žiť svoj sen a Kľúč k šťastiu.

M. Laiferová dodnes koncertuje a účinkuje v rôznych zábavných televíznych reláciách a na spoločensko-kultúrnych podujatiach. Sme radi, že ju opäť môžeme privítať na pôde nášho mesta.

Plagát k podujatiu