Presunúť na hlavný obsah

Pozývame vás na jedinečný organový koncert s medzinárodným obsadením

Kultúra

Pozývame vás na jedinečný organový koncert s medzinárodným obsadením – Gustáv Beláček (spev, Slovensko), Waclaw Golonka (organ, Poľsko) a Tereza Přidalová (husle, Česko)

Mesto Čadca pripravilo pre milovníkov krásnej hudby skutočnú hudobnú lahôdku – organový koncert s medzinárodným obsadením umelcov. V nedeľu 23. augusta 2020 o 19.15 hod. sa v kostole sv. Bartolomeja v Čadci predstaví popredný poľský organista Waclaw Golonka. Spoločne s ním vystúpi kysucký rodák, nášmu publiku dobre známy operný spevák Gustáv Beláček a mladučká talentovaná česká huslistka Tereza Přidalová. V rámci koncertu, ktorý bude nepochybne výnimočným zážitkom, zaznejú svetoznáme organové, husľové i vokálne skladby veľkých hudobných majstrov – J. S. Bacha, G. Verdiho, W. A. Mozarta, Ch. Gounoda, A. Dvořáka, M. S. Trnavského a ďalších. Pre poslucháčov bude nepochybne zaujímavá aj tá skutočnosť, že Waclaw Golonka zahrá na dvoch organoch – na organe z dielne Rieger Budapešť z roku 1914, ktorý zdobí náš kostol a taktiež pred oltárom na prenosnom organe, tzv. portatíve. 

Garantom koncertu je Mesto Čadca, spoluorganizátormi Dom kultúry v Čadci a Rímsko-katolícka farnosť Čadca – mesto. Poďakovanie za spoluprácu pri realizácii koncertu patrí aj spevákovi Gustávovi Beláčkovi. 

Veríme, že v čase, kedy sme už pomerne dlho ochudobnení o častejšie kultúrne a umelecké zážitky, prijmeme toto pozvanie s nadšením a nenecháme si ujsť tento výnimočný kultúrny a umelecký zážitok. 

Srdečne vás pozývame. Vstup je voľný.

Gustáv Beláček  (Slovensko)

Študoval na Konzervatóriu (Róbert Szücs) a VŠMU (Eva Blahová). Vzdelanie si rozšíril na Mozartovej Akadémii a na Medzinárodnej Bachovej akadémii v Stuttgarte. Je absolútnym víťazom Speváckej  súťaže A. Dvořáka v Karlových Varoch (1993) a laureátom ďalších medzinárodných súťaží. Je držiteľom Ceny nemeckého časopisu Opernwelt (1993). Účinkoval v Národnom divadle i Štátnej opere v Prahe, Brne, Grazi, Bazileji, Ženeve, Ľubľane, Düsseldorfe, Karlsruhe, Norimbergu, Berlíne, Drážďanoch, Mníchove, Kodani, Palerme, vo Veronskej aréne, vo Florencii, v Belo Horizonte v Brazílii, v Toronte, Ománe, Izraeli, Japonsku. Na scéne SND vystúpil  ako Osmin, Thibaut, Raimondo, Alidoro, Modrofúz, Escamillo, Dulcamara, Vodník, Kolenatý, Ramfis, Figaro, Bartolo, Leporello, Pimen a Gremin. Učinkoval s významnými orchestrami ako sú Drážďanská filharmónia, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre National de France, San Francisco Symphony, Montreal Symphony, Cammerata New York, National Orchestra Taiwan, Orchester Bavorského rozhlasu, Rozhlasový orchester v Štokholme, Londýnská filharmónia. Je pravidelným hosťom Slovenskej filharmónie. Spolupracoval s dirigentmi ako sú Sir Charles Mackerras, Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, Dennis Russel Davies, Jurij Temirkanov, Charles Dutoit, Alberto Zedda, Mariss Jansons, Esa-Pekka Salonen, Kurt Masur a Seiji Ozawa. Účinkoval v Royal Albert Hall v Londýne, v Concertgebouw v Amsterdame, v Théatre des Champs-Élysées v Paríži, vo Veľkom festivalovom divadle v Salzburgu a na prestížnych medzinárodných festivaloch ako je BBC Proms. Nahráva pre Bavorský rozhlas, BBC a mnohé iné spoločnosti. Spolupracuje  s vydavateľstvami Opus, Mezzo Mezzo, Supraphon, Harmonia Mundi, Brilliant Classics, Mirabilia, Naxos, Delos. Nahrávka Dvořákovho Requiem, na ktorej účinkuje, bola ocenená americkou Grammy (2001). V roku 2008 prevzal v Miláne cenu nadácie Gabardi za interpretáciu diel Mozarta a Rossiniho. 

Waclaw Golonka (Poľsko)

Popredný poľský organista študoval hru na organ na Hudobnej akadémii v Krakove a u Hansa Haselböcka na Hochschule fűr Musik vo Viedni. Získal mnohé ocenenia na organových súťažiach v Prahe a v Norimberku a zvíťazil aj na súťaži v Pretórii. Koncertoval v mnohých európskych a ázijských krajinách, v Južnej Afrike i v USA, hosťoval na pôde významných koncertných sál ako sú Smetanova sieň v Prahe, Meistersingerhalle Nűrnberg, Philharmonie Berlín, Nottingham Albert Hall, Cleveland Museum of Art, City Hall in Cape Town, UNISA i Pretoria i vo veľkých kostoloch a katedrálach (Wiedeň, Chartres, Utrecht, Lausanne, Oliwa, Kaliningrad). Nahral 7 CD a celý rad rozhlasových nahrávok. Je zakladateľom súboru Musica Antiqua Polonia, s ktorým sa venuje najmä poľskej barokovej hudbe. Pôsobil aj ako profesor hry na organ na Hudobnej univerzite Fryderyka Chopina vo Varšave a ako hosťujúci docent v Gdaňsku, Poznani a Lipsku. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Hudobnej akadémii v Krakove.

Tereza Přidalová (Česko)

Mladá nadaná huslistka pochádza z Frýdlantu nad Ostravicí. Hre na husle sa venuje od svojich štyroch rokov a už vo svojich umeleckých začiatkoch sa stala členkou Študentského komorného orchestra v Ostrave, ktorý zvíťazil v mnohých celoštátnych kolách súťaže komorných orchestrov. V štúdiu hry na husle pokračovala a v roku 2012 nastúpila ako poslucháčka do triedy Ireny Vítkovej na Janáčkove konzervatórium v Ostrave. Z medzinárodnej súťaže Pro Bohemia si odniesla Čestné uznanie. Počas štúdia sa stala členkou Moravskosliezskej Sinfonietty a Filmovej filharmónie v Prahe. Od septembra 2016 je študentkou Vysokej školy múzických umení v Bratislave, v triede Jozefa Horvátha. Zúčastnila sa niekoľkých majstrovských husľových kurzov pod vedením Ivana Štrausa, Leoša Čepického a Jozefa Horvátha. Koncertovala v Rakúsku, Nemecku, Slovenskej republike, Francúzsku. S Karlovarským symfonickým orchestrom vystupovala v roku 2019 na wágnerovskom festivale v Bayreuthe. Dlhodobo spolupracuje s Českým symfonickým orchestrom, s ktorým v roku absolvovala mesačné koncertné turné v Číne. Na svojom konte má umeleckú spoluprácu s Cirk La Putyka v Prahe a ďalšími orchestrami, ako napríklad Česká študentská filharmónia, Filmová filharmónia či Bohemian Symphony Orchestra Prague.

Program koncertu

1/Blok z chóru

  • Gottfried Kirchhoff: Prelúdium a fúga c mol
  • Michail Haydn: Omša sv. Cyrila a Metoda – Laudamus Te
  • Antonín Dvořák: Biblické piesne č. 7 a 10
  • Johann Sebastián Bach: Toccata a fúga d mol

2/Blok pred oltárom s organovým pozitívom

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus
  • Michail Ivanovič Glinka: Somnenie
  • Johann Sebastian Bach/Charles Gounod: Ave Maria

3/Blok z chóru

  • František Xaver Brixi: Prelúdium F Dur
  • Mikuláš Schneider Trnavský: Keby som bol vtáčkom
  • Georg Bizet: Agnus Dei
  • Giuseppe Verdi: Nabucco, ária Zachariáša „Vieni o levita

Srdečne vás pozývame. Vstup je voľný.

Galéria