Presunúť na hlavný obsah

Avizovanú výstavu diel Vincenta Hložníka sprístupnime následne po uvoľnení opatrení

Kultúra

Galéria Čadca oznamuje všetkým svojim priaznivcom, že avizovanú výstavu diel Vincenta Hložníka sprístupní následne po uvoľnení protipandemických opatrení. Výstava je organizovaná v spolupráci s Art Galériou Schürger v Tvrdošíne. Koncepciu výstavy pripravila p. Anna Lenková, ktorá uvedenú galériu vedie. V rámci výstavy budú môcť obdivovať takmer 40 obrazov i sôch autora, ako aj jeho originálnu ilustrovanú Bibliu.

Výstava bude oproti pôvodnému termínu predlžená, o jedinečný zážitok návštevníci galérie neprídu. O jej sprístupnení vás budeme včas informovať.

Vincent Hložník – život a dielo

Maliar, ilustrátor, grafik a pedagóg Vincent Hložník sa narodil 22. októbra 1919 vo Svederníku neďaleko Žiliny. Patril k výnimočným, geniálnym a nesmierne pracovitým a plodným slovenským umelcom. Jeho diela sa radia k vrcholom európskeho maliarstva konca 20. storočia.

Pochádzal z piatich detí (jeho brat Ferdinand bol tiež maliarom). Už ako chlapec rád kreslil. V rokoch 1937-1942 študoval na oddelení monumentálnej maľby Umelecko- priemyselnej školy v Prahe u profesorov Františka Kyselu a Josefa Nováka. Už počas štúdií spolupracoval s Maticou Slovenskou, kde sa neskôr zamestnal. V roku 1952 sa natrvalo usadil v Bratislave. Vyučoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v rokoch 1952-1972, kde bol vedúcim oddelenia voľnej grafiky a knižnej ilustrácie. Súčasne bol spoluzakladateľom oddelenia monumentálneho maliarstva. Od roku 1958 pôsobil na škole ako riadny profesor, v rokoch 1960-1964 zastával post rektora. Po nútenom  odchode z tohto postu pôsobil v slobodnom povolaní.

Hložník vytvoril viac než 35 výtvarných prác. Jeho dielo, v ktorom dominovali expresivita a humanizmus, tvorí neodmysliteľnú súčasť vrcholného moderného výtvarníctva na Slovensku. Stal sa zakladateľom slovenskej grafickej školy. Výrazne ovplyvnil tvorbu mnohých významných slovenských výtvarníkov (A. Brunovský, M. Cipár, D. Kálllay, N. Rappensbergerová-Jankovičová a ďalší). Mal rozhodujúci podiel aj založení svetoznámeho Bienále ilustrácií v Bratislave (BIB).

Vincent Hložník vystavoval v mnohých krajinách Európy i sveta. Získal celý rad prestížnych ocenení, medzi inými hlavnú cenu Brightovej nadácie na Bienále v Benátkach, Cenu Cypriána Majerníka, Zlatú medailu na 1. bienále grafiky vo Varne, Cenu vydavateľstva Mladé letá za ilustrácie, Cenu Zväzu slovenských výtvarných umelcov, Rad Tomáša Garriqua Masaryka III. triedy.

Zomrel 10. decembra 1997 v Bratislave. Najväčšiu zbierku jeho výtvarných prác spravuje Považská galéria v Žiline, kde nájdete aj trvalú expozíciu tvorby V. Hložníka. Na Kysuciach zanechal hlbokú stopu v obci Zborov nad Bystricou, kde môžeme obdivovať jeho skvostné vitráže v miestnom kostole. 

Galéria