Presunúť na hlavný obsah

Pozývame vás na Bartolomejský kultúrny týždeň

Kultúra

Za nepriaznivého počasia sa budú podujatia Bartolomejského kultúrneho týždňa konať v Dome kultúry v Čadci

Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu a preventívne opatrenia sa ani v tomto roku neuskutoční najmasovejšie podujatie mesta – Bartolomejský hodový jarmok. Chápeme, že mnohí Čadčania i návštevníci budú sklamaní, no v tomto čase a situácii, v ktorej sa nachádzame, sa mesto rozhodlo v záujme bezpečnosti svojich občanov, podujatie takéhoto veľkého rozsahu ani v tomto roku neuskutočniť. 

V rámci cyklu podujatí Čadčianskeho kultúrneho leta ponúkame našim spoluobčanom i návštevníkom nášho mesta komornejší program pod názvom Bartolomejský kultúrny týždeň od 23. do 29. augusta 2021. Počas celého týždňa sa podvečer v areáli pri Palárikovom dome budú od 17.00 h konať komorné koncerty, vystúpenia folkloristov, divadelné i tanečné vystúpenia, ako aj program pre deti a mládež. 

V pondelok 23. 8. sa predstaví domáca vokálna skupina seniorov SLNEČNICE, ktorá už niekoľko rokov pôsobí pri ZO Jednoty dôchodcov v Čadci a následne aj hudobná skupina TYRKYS BAND, ktorá už tradične interpretuje rôzne slovenské i české šlágre. 

Úvod utorkového programu (24. 8.) bude patriť členkám tanečného zoskupenia MAGIC FLASH, ktoré sa nedávno predstavili aj samostatným premiérovým programom v Dome kultúry v Čadci. V druhej časti večera vás pobaví hudobná skupina DORA z Nitry, ktorá zaujme najmä svojimi pôsobivými rockovými verziami ľudových piesní. Skupinu tvoria mladí sympatickí hudobníci Lukáš Slobodník (spev), Tibor Seidl (gitara), Tony Marko (klávesy), Šimon Lašák (basgitra) a Jaro Ozimy (bicie).

V stredu 25. 8. zaznejú známe operetné a muzikálové skladby v prevedení mladých slovenských sólistov Viktórie BALLÁNOVEJ – soprán, Mareka POBUDU – barytón, Tomáša ONDRIAŠA – tenor, Márie FARKAŠOEJ – klavír. 

Priaznivci divadla si nepochybne nenechajú ujsť sviežu divadelnú komédiu v podaní protagonistov DIVADLA COMMEDIA Poprad (26. 8.), ktorí sú nášmu publiku dobre známi aj ako laureáti niektorých uplynulých ročníkov festivalu Palárikova Raková.  V réžii Vlada Benka zahrajú divadelníci pod názvom KEĎ MUŽI PLAČÚ tri zábavné jednoaktovky – klenoty svetovej dramatickej tvorby z pera A. P. Čechova – O škodlivosti tabaku, Tragikom proti svojej vôli a Labutia pieseň.

Piatok 27. 8. patrí folklóru. Krásne ľudové piesne a hudba zaznejú v podaní členov domáceho DFS KELČOVAN, ženského heligonkárskeho a speváckeho tria KYSUCKÉ VRCHÁRKY a známej ľudovej hudby CAPKOVCI zo Skalitého.  

V sobotu 28. augusta je na programe DEŇ PRE RODINY S DEŤMI plný rôznych zábavných hier, súťaží a atraktívnych pohybových aktivít. Jeho garantom je Centrum voľného času v Čadci. V rámci dňa bude deti zabávať aj známy pouličný bábkar Michal Cvoliga.

Nedeľný podvečer (29. 8.) bude patriť na Kysuciach dobre známej a obľúbenej kapele pop-rockovej VEĽKÝ DOM, ktorá sa nepochybne postará o dobrú zábavu a uzavrie tak program bartolomejského kultúrneho týždňa.

Na všetky uvedené programy je vstup voľný.

DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: V prípade veľmi nepriaznivého daždivého počasia sa jednotlivé programy uskutočnia v priestoroch Domu kultúry v Čadci.

Prezentácia remeselných majstrov

Na Palárikovej ulici sa budú počas troch dní (27. – 29. 8.) svojou tvorbou prezentovať aj ľudoví a umeleckí remeselní majstri z Kysúc i blízkych regiónov. Návštevníci budú mať možnosť obdivovať prácu a fortieľ tých, ktorým učarovali prírodné materiály a naše tradície. 

Po stopách pradiarenského remesla

Zaujímavosťou pre deti i dospelých v rámci podujatia bude aj prezentácia nedávno založeného TEXTILNÉHO REMESELNÉHO CENTRA (TRC), ktoré sídli v bývalom objekte starého závodu Slovena v Čadci. Jeho aktéri pripravili v dňoch 27. – 28. augusta 2021 pre návštevníkov pod názvom Po stopách pradiarenského remesla zaujímavý program. Počas oboch dní bude na Palárikovej ulici umiestnený stánok, v ktorom sa bude TRC prezentovať kreatívnymi textilnými inštaláciami a interaktívnymi nástrojmi na tvorbu. Súčasťou expozície budú aj kolovrátky, tkáčsky stav, veľký tkáčsky rám na tvorenie tapisérií a obrazov a iné zaujímavosti.

Počas piatku môžete o 11.00 h a 12.00 h zavítať aj priamo do fabriky na exkurzie do pradiarne. O 14.00 h je priamo v Textilnom remeselnom centre na programe prednáška o pradení v podaní majiteľa fabriky p. Igora Kameništiaka. Od 15.00 do 18.00 h sa môžete zoznámiť s technológiou pradenia na priemyselných strojoch a tradičných remeselných strojoch ako aj s ukážkami tkanín a v prípade záujmu si niektoré techniky aj osobne vyskúšať. V sobotu je pre záujemcov v TRC pripravený workshop práce na kolovrátku od 13.00 do 15.00 hod., na ktorý sa môžete prihlásiť na č. tel.: 0904 181 774, resp. prostredníctvom mailu hub@wnoozow.com.

Tradičný turistický pochod Drotárskymi chodníčkami

Milovníkov prírody a turistiky, najmä rodiny s deťmi pozývame na tradičný turistický pochod DROTÁRSKYMI CHODNÍČKAMI. Pochod sa koná v sobotu 21. augusta 2021. Stretneme sa o 8.00 hod. pred Domom kultúry v Čadci a vydáme sa spoločne spoznávať krásnu kysuckú prírodu. Trasa pochodu: Čadca, Matičné námestie – Žarec – Kýčera – Husárik – Čadca, resp. skrátená trasa – z Kýčery zostup do doliny v smere Rieka – Čadca.

Leto je aj čas na prehliadku výstav

Galéria Čadca so sídlom v Mestskom dome pre vás na leto pripravila výstavu z tvorby maliara MILANA PAŠTÉKU zo zbierok Kysuckej galérie v Oščadnici. Výstavu si môžete pozrieť od 12. júla do 10. septembra. Výstava bude prístupná počas pracovných dní od 8.00 do 16.00 hod. a do konca augusta aj v sobotu od 8.00 do 12.00 hod., vstup je voľný. 

Zaujímavú výstavu si môžete v tomto čase pozrieť aj v Dome kultúry v Čadci. Od 3. augusta do 2. septembra predstavuje svoju tvorbu kysucká výtvarníčka TATIANA SOGELOVÁ. Vstup na výstavu je voľný.

Garantmi a hlavnými organizátormi podujatí sú Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci, Centrum voľného času v Čadci a Remeselné centrum v Čadci.
Srdečne vás na všetky uvedené  podujatia pozývame. 

Nezabúdajme pritom chrániť si svoje zdravie i zdravie svojich blízkych. Dodržiavajme a rešpektujme, prosím, aj na všetkých kultúrnych a športových podujatiach, pokyny organizátorov a aktuálne protiepidemiologické opatrenia a nariadenia. Ďakujeme.

Plagát k podujatiu

Galéria