Presunúť na hlavný obsah

Snažíme sa navrátiť kultúrne dianie do života nášho mesta – podporte nás svojou účasťou na podujatiach

Kultúra

Koncerty, divadlo, tanec, výstavy, filmy, remeslá, šport, turistika...

Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci a ich partneri vás pozývajú na cyklus kultúrnych, športových a spoločenských podujatí Čadčianskeho kultúrneho leta (ČKL), ktorý sme pripravili v súlade so súčasným stavom a uvoľňovaním preventívnych opatrení v zápase s prebiehajúcou pandémiou. Pripravili sme pre vás koncerty, divadelné, filmové a tanečné predstavenia, výstavy, prezentáciu remesiel, aktivity pre deti i športové a turistické podujatia. Budeme veľmi radi, ak nás podporíte v snahe o oživenie a navrátenie kultúrneho a spoločenského života nášho mesta. 

Odštartovali sme za priaznivého horúceho počasia v sobotu 19. júna 2021 otvorením 5. sezóny na Letnom kúpalisku v Čadci. V prípade, že sa Čadca udrží na covid – automate zelená, uskutočnia sa v areáli kúpaliska aj letné hudobné koncerty.      

Krásna hudba v podaní domácich i hostí

V ten istý deň večer sme potešili priaznivcov krásnej hudby koncertom 3. ročníka festivalu Pro musica nostra, ktorý sa konal pod záštitou primátora Milana Guru. Prítomné publikum nadchli svojou skvelou interpretáciou diel Mozarta, Sinigagliu, Glazunova, Kogana a predovšetkým famóznym Brahmsovým Kvintetom op. 111 pre lesný roh a sláčikové nástroje členovia umeleckého súboru Baborák ensemble z Prahy pod vedením svetoznámeho hornistu a dirigenta Radka Baboráka. Naše mesto je jedným z ôsmych miest Žilinského kraja, ktoré už tretí rok hostia tento uznávaný medzinárodný hudobný festival. Festival sa zrodil na pôde Hudobného centra Bratislava a OZ Cultura nostra.

S priaznivým ohlasom sa stretli aj slávnostné koncerty Miešaného speváckeho zboru Kysuca v areáloch našich kostolov  v centre mesta i na Kýčerke (22. a 26. júna). Zbor sa predstavil pod vedením dirigenta a pedagóga Tomáša Vrškového. Zbor ani v čase prázdnin neoddychuje a pravidelne sa stretáva na skúškach v Dome kultúry v Čadci.                        

Mladí divadelníci vzdali hold Žofii Bosniakovej

V Dome kultúry svojich priaznivcov privítal na premiére autorskej divadelnej hry ŽOFIA Detský a divadelný súbor EVA (24. júna). Pre stvárnenie príbehu uhorskej šľachtičnej, ktorá celý svoj život obetovala životom ťažko skúšaným poddaným, si členovia a vedenie súboru zvolilo pomerne náročnú koncepciu, ktorej hlavnými líniami boli jednak súčasnosť a jednak retrospektívne návraty do dávnej histórie. Civilne poňaté scény sa prelínali s poeticky a režijne nápaditými a emotívnymi výjavmi zo života Žofie Bosniakovej. Réžiu predstavenia mala Eva Matysová, ktorá sa v závere poďakovala všetkým účinkujúcom dievčatám a chlapcom, ktorí končia štúdium na Základnej umeleckej škole J. Potočára v Čadci a opúšťajú súbor, ktorý na našej divadelnej scéne pôsobí už 40 rokov.

Milovníkov pohybu a dynamiky pozvali na svoje vystúpenie dievčatá zo súboru Magic flash (28. júna). V rámci programu sa predstavili aj členky súboru JOJA.     

Vydarený Večerný beh ulicami Čadce

Na svoje si prišli aj priaznivci športu a zdravého pohybu. 26. júna o 20.00 h odštartoval spred Domu kultúry v Čadci vo veľmi priaznivej priateľskej atmosfére a príjemného letného počasia 1. ročník Večerného behu ulicami Čadce. Konal sa pod gesciou Klubu Kysuckého maratónu a Mesta Čadca. Zúčastnila sa ho stovka bežcov – mládeže, žien i mužov rôznych vekových kategórií z Kysúc i susedných českých a poľských regiónov. Nechýbal ani skvelý atlét, olympionik Peter Tichý. Pred štartom si všetci športovci uctili minútou ticha nedávno zosnulú vynikajúcu športovkyňu – Máriu Marcibálovú. Absolútnym víťazom behu medzi mužmi sa stal Michal Mikula a medzi ženami Denisa Zemaníková (obaja AK Čadca) Najrýchlejšou juniorkou bola Paula Krkošková (AK Čadca) a juniorom Juraj Ponek (Žabka Čadca). Veríme, že tento beh sa stane ďalšou peknou tradíciou v kalendári športových podujatí nášho mesta i regiónu.       
Čo nás ešte čaká?

Od 26. júla do 6. augusta sa môžete na Matičnom námestí tešiť na obľúbené Kino pod hviezdami. Filmové predstavenia sa začínajú vždy o 20.30 h. Podrobný program je  uvedený na aktuálnych plagátoch Domu kultúry v Čadci. 

Uskutoční sa aj atraktívna prehliadka historických vozidiel Beskyd rallye (31. júla od 14.00 h) a zraz kysuckých motorkárov Garáž (21. augusta od 14.00 h).

Bartolomejský kultúrny týždeň

Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu a preventívne opatrenia sa ani v tomto roku neuskutoční najmasovejšie podujatie mesta – Bartolomejský hodový jarmok. Pripravujeme však komornejší program pod názvom Bartolomejský kultúrny týždeň (23. – 29. august). Počas celého týždňa sa podvečer v areáli pri Palárikovom dome budú od 17.00 h konať komorné koncerty, vystúpenia folkloristov a divadelné a tanečné vystúpenia. Vystúpia hudobná skupina Tyrkys, spevácka skupina Slnečnice, členovia Detského folklórneho súboru Kelčovan, Capkovci, Kysucké vrchárky, tanečníčky z Magic flash, kapela Veľký dom, Divadlo Commedia z Popradu, hudobná skupiny Dora z Nitry a v rámci muzikálového večera sa predstavia mladí operní speváci Marek Pobuda a Tomáš Ondriaš. V sobotu 28. augusta je na programe Deň pre rodiny s deťmi plný rôznych zábavných hier, súťaží a atraktívnych pohybových aktivít. Jeho garantom je Centrum voľného času v Čadci. Pripravujeme aj ukážky tvorby ľudových a umeleckých remeselníkov (27. – 29. 8., Palárikova ulica). Podrobný program zverejníme v blízkom čase na samostatných plagátoch, na stránkach regionálnych týždenníkov i na mestskom webe a facebooku.
Milovníkov prírody a turistiky, najmä rodiny s deťmi pozývame na tradičný turistický pochod Drotárskymi chodníčkami (21. augusta od 8.00 h). Stretneme sa pred Domom kultúry v Čadci a vydáme sa spoločne spoznávať krásnu kysuckú prírodu. 

Pozvánka na výstavy

Galéria Čadca so sídlom v Mestskom dome pre vás na leto pripravila výstavu z tvorby maliara Milana Paštéku zo zbierok Kysuckej galérie v Oščadnici. Výstavu si môžete pozrieť od 12. júla do 10. septembra. Výstava bude prístupná počas pracovných dní od 8.00 do 16.00 hod. a v sobotu od 8.00 do 12.00 hod. Vstup je voľný. Zaujímavé výstavy si môžete počas leta pozrieť aj v Dome kultúry v Čadci. Od 29. júna do 1. augusta vystavujú svoje autorské práce členovia Fotoklubu Karviná a od 3. augusta do 2. septembra predstaví svoju tvorbu kysucká výtvarníčka Tatiana Sogelová.

Srdečne Vás na všetky podujatia Čadčianskeho kultúrneho leta pozývame. Veríme, že strávime príjemné leto a oddýchneme si aj pri jeho aktivitách. Nezabúdajme pritom chrániť si svoje zdravie a dodržiavajme a rešpektujme, prosím, aj na všetkých kultúrnych a športových podujatiach, aktuálne protiepidemiologické opatrenia a nariadenia. 

Príďte medzi nás, radi vás privítame.

Galéria