Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca pozýva na výstavu Zuzany Vaňousovej – Kronerovej

Kultúra

Galéria Čadca pozýva priaznivcov výtvarného umenia na výstavu  EŠTE JEDEN ŽIVOT, ktorá prezentuje výber z bohatej tvorby slovenskej výtvarníčky, rodáčky z Kysúc – zo Staškova,  Zuzany Vaňousovej – Kronerovej. V tomto roku si pripomíname jej nedožité 100. narodeniny. V rámci uvedenej výstavy, ktorá je jubilejnou 40. výstavou v mestskej galérii, máte možnosť obdivovať originálne obrazy krajiny,  zátišia s kyticami, portréty a najmä – mimoriadne pôvabné tematicky rôznorodé podmaľby na sklo, ktoré sú pre túto umelkyňu také príznačné. 

Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 9. decembra 2022 o 17.00 h. Kurátorkou výstavy je vnučka Z. Vaňousovej – výtvarníčka Veronika Mikulášová.

Srdečne vás pozývame. Vstup je voľný.

Výstava potrvá do 17. februára 2023. Garantmi výstavy sú Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci a Spolok rodákov Jozefa Kronera. Výstava sa koná v rámci projektu, ktorý podporil Višehrádsky fond.

ZUZANA VAŇOUSOVÁ - KRONEROVÁ

Rodáčka zo Staškova na Kysuciach pochádzala z početnej rodiny Kronerovcov. Život ju obdaril talentom. Umeleckým aj pohybovým. Bola výtvarníčka, herečka v amatérskom aj profesionálnom divadle i aktívna športovkyňa.
Výtvarné umenie bolo jediné, ktorému sa venovala od malička, takmer celých 90 rokov svojho života. Maľovanie bolo pre ňu spočiatku príležitostným spestrením života. Až v dôchodkovom veku sa tejto vášni mohla oddať naplno.Pri maľovaní sa vedela ponoriť do svojho sveta, zabudnúť na každodenné povinnosti všedného života, na čas, starosti či na bolesť. Spočiatku maľovala svoje sny, priania, predstavy budúcnosti. Neskôr sa vracala ku spomienkam na svoje rodisko, detstvo, pocity a zážitky z minulosti. Inšpiráciu nachádzala aj v realite krajiny, blízkych a zaujímavých ľuďoch. Maľovala pre svoje potešenie a potešenie svojich blízkych. Túžila sa zdokonaľovať – učila sa z obrazov známych maliarov, skúšala nové námety, techniky, postupy. Stala sa členkou krúžkov amatérskych výtvarníkov v Púchove a Považskej Bystrici. Nechala sa viesť akademickými maliarmi Františkom Šestákom, Vladimírom Kožárom a Zdenom Horeckým. 
Zuzana Vaňousová - Kronerová sa venovala rôznym technikám. Kresbe uhlom, pastelom, tušom, maľbe akvarelovými, temperovými, olejovými farbami. Stvárňovala krajinu v každom ročnom období. Maľovala kytice, zátišia, portréty, ľudové zvyky, folklórne a religiózne témy i rodostromy.

 

Najvyššie uznanie dosiahla v náročnej technike podmaľby na sklo. V roku 2001 jej ÚĽUV udelil titul Majster ľudovej umeleckej výroby. Ako jediná na Slovensku zaznamenávala na obrazoch texty ľudových piesní s dôkladným dodržiavaním regionálnych nárečí a krojov. Jej obrázky na sklo majú neopakovateľný umelecký výraz s prvkami baladickosti a lyrickosti a nádhernou farebnosťou. Jej obrazy sa opakovane objavovali na výstavách na Slovensku aj v zahraničí,  stali sa súčasťou súkromných zbierok v mnohých krajinách sveta. Okrem kolektívnych výstav samostatne vystavovala v Prahe, Karlových Varoch, Bratislave, Košiciach, Martine, Nitre, Púchove, Považskej Bystrici, Trenčianskych Tepliciach, Trenčíne, Myjave, Piešťanoch, Novom meste nad Váhom a samozrejme –  v rodnom Staškove. Jej diela sú súčasťou zbierok Slovenskej národnej galérie, Slovenského národného múzea aj Národopisného múzea v Prahe.

V roku 2010 ilustrovala knihu básní Teodora Križku Kresbička drobná navždy visí v ráme a o rok neskôr jeho Rosu s pavučín. V roku 2010 vyšla aj publikácia Milana Belása pod názvom Zuzana Vaňousová – Kronerová: maliarka. Autorkou ďalšej knihy Zuzana Vaňousová, ktorá vyšla v roku 2012, je Irena Pišútová. V roku 2017 vydal Spolok rodákov Jozefa Kronera v Staškove pamäte svojej rodáčky pod názvom Herečka. 

Väčšinu života prežila v Považskej Bystrici so svojou rodinou. Niektorí z jej potomkov zdedili talent a aktívne sa venujú vlastnej umeleckej tvorbe.

Dňa 6. júla 2022 uplynulo 100 rokov od narodenia Zuzany Vaňousovej - Kronerovej.

Spolok rodákov Jozefa Kronera vybudoval a otvoril pri tejto príležitosti Galériu Zuzany Vaňousovej - Kronerovej v jej rodnom Staškove. Galéria začala svoju činnosť 2. júla 2022 vernisážou výstavy diel Zuzany Vaňousovej - Kronerovej pod názvom Ešte jeden život v rámci projektu International Visegrad Fund pod názvom V4 artists pay tribute to the Kroner family. V rámci tohto projektu sa koná výstava aj v Galérii Čadca. Partnerom projektu je Mesto Čadca.
Výstavu bude možné vidieť okrem Slovenska aj v Českej republike, Poľsku a Maďarsku. 

Je zostavená z diel zapožičaných zo súkromných zbierok rodiny a priateľov a je prierezom bohatého celoživotného diela autorky. 
                                                                                           
Veronika Mikulášová
vnučka Z. V. K.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 9. decembra 2022 o 17.00 h. Kurátorkou výstavy je vnučka Z. Vaňousovej – výtvarníčka Veronika Mikulášová.