Presunúť na hlavný obsah

Čadcapop 2023 bude znieť slovensky a česky

Kultúra

V dňoch 3. a 4. mája 2023 uskutoční sa 1. ročník Festivalu populárnej hudby ČADCAPOP ́23, ktorého organizátorom je Základná umelecká škola v Čadci na Ul. M. R. Štefánika v Čadci v spolupráci s Domom kultúry v Čadci a s podporou Mestského úradu v Čadci. Po trojročnej prestávke, spôsobenej protipandemickými opatreniami, tak nadväzujeme na nultý ročník , ktorý sa konal v r. 2019.

Jedná sa o súťaž nielen v speve , ale aj v inštrumentácii populárnych piesní. Tento ročník je špecifický tým, že účastníci súťažia výhradne so slovenským alebo českým repertoárom. Symbolicky si tým pripomíname 30. výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky , ale zároveň i kultúrnu previazanosť oboch krajín- Slovenska a Českej republiky. Festival má tiež istý výchovný aspekt, priblížiť mladým umelcom pôvodnú piesňovú tvorbu slovenských či českých autorov a interpretov.

Do tohto ročníka sa prihlásilo dovedna 49 sólových speváčok a spevákov, traja sóloví hráči a 5 mládežníckych kapiel z 22 základných umeleckých škôl. Teší nás aj bohatá účasť súťažiacich z Českej republiky , z Moravsko-sliezskeho a Zlínskeho kraja.

Záverečnou bodkou za festivalom bude koncert finalistov, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 4. mája 2023 o 17.00 hod. v Dome kultúry v Čadci. Vystúpia na ňom ocenení súťažiaci a predstavia sa aj niektorí z porotcov. Srdečne pozývame širokú verejnosť , rodičov, žiakov a priateľov školy.

Mgr. Viliam Cabuk, DiS.art- člen prípravného tímu ČADCAPOP  ́23