Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočný jarmok hýril storakými farbami a vôňami

Kultúra

V stredu 29. marca 2022 sa Palárikova ulica v Čadci zaplnila čulým ruchom a desiatkami všakovakých stánkov. Atmosféra bola vynikajúca, veď ako by aj nie, keď nás po utorkovej snehovej fujavici zalialo svojimi teplými lúčmi jarné slniečko. Návštevníci tradičného Veľkonočného jarmoku aj nič netušiaci okoloidúci občania si naozaj prišli na svoje. Popri už tradičných pletených korbáčoch a originálnych z rôznych materiálov zhotovených krasliciach, ktoré ste mohli nájsť vo viacerých stánkoch, ponúkali ľudoví i umeleckí remeselníci aj ďalšie jedinečné výrobky z textilu, kože, vosku, dreva, prútia, drôtu, vlny, skla. Nechýbali ani oku lahodiace perníčky, ktoré už tradične lákali aj svojimi autentickými nápismi. Zakúpiť ste si mohli aj rôzne gastronomické dobroty – trdelníky, cukrovú vatu, gofri, sladké i slané tyčinky, domáce aj exotické koreniny, turecký med, lízanky, domáce klobásky, slaninku i oškvarky. Neodmysliteľnou súčasťou jarmoku boli aj stánky s kvalitným medom a medovinou a pribudlo k nim aj viacdruhové ovocné vínko v originálnych fľašiach. Na svoje si prišli aj milovníci ezoteriky a liečivých solí a kameňov.

Popoludní sa centrum mesta rozozvučalo ľudovými piesňami v podaní členov Detského folklórneho súboru Kelčovan, ktorí niesli Morenu – handrovú bábku, aby ju na konci svojej cesty zapálili a vhodili s výskotom do Kysuce a podobne, ako tomu bolo v minulosti, zahnali zimu a vzývali príchod jari. Krojovaný živý sprievod pútal aj patričnú pozornosť, po celý čas ho sprevádzal zástup vďačných divákov.

Podujatie po takmer trojročnej odmlke spôsobenej pandémiou pripravili Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci. 

Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a predajcom, ako aj účinkujúcim Kelčovancom a všetkým návštevníkom jarmoku za príjemný, na zážitky, krásu a dobrú pohodu bohatý deň.
 

Galéria