Presunúť na hlavný obsah

Detské políčka pre červené líčka v ZŠ s MŠ Čadca - Podzávoz

Mesto

Materská škola na Podzávoze, ktorá je súčasťou právneho subjektu so základnou školou Čadca Podzávoz , si vytýčila v tomto školskom roku za cieľ vybudovať pre svoje deti miesto, ktoré by im poskytovalo spojenie  s prírodou, o ktorú prišli, keď sa začala v našej bezprostrednej blízkosti budovať diaľnica. Na stretnutí učiteliek a rodičov sme si  vzájomne odprezentovali  naše  predstavy, ako by tento priestor mal vyzerať. Z rôznych nápadov sme vybrali tie najlepšie tak, aby spojili myšlienku životného prostredia, zdravého životného štýlu a estetického cítenia. Svojimi cieľmi sa s našimi zámermi zhodovali  ciele Nadácie VÚB v grantovom programe Komunitné granty.

Prihlásili sme teda aj my svoj projekt s názvom Detské políčka pre červené líčka, ktorý bol nakoniec  komisiou v prvom kole posúdený na základe vopred stanovených kritérií a následne odporučený do hlasovania (spolu 64 projektov).

V druhom kole sa ukázala sila a angažovanosť  našich podporovateľov medzi rodičmi, priateľmi, známymi, pretože sa náš projekt s pomocou ich hlasovania dostal medzi  32 komunitných projektov z celého Slovenska. 4 projekty z každého kraja, ktoré vo verejnom hlasovaní získali najvyšší počet hlasov, dostali od Nadácie VÚB grant v maximálnej výške 5 000 €.

V januári 2019  sa začali naše plány zhmotňovať. Pripravili sme nákresy, približnú spotrebu materiálu, objednali, čo bolo treba. Keď zmizol sneh a uschla zem, vypísali sme výzvu na brigády rodičov. Prvá sa uskutočnila 16. 04.2019 a rodičia, deti, priatelia školy a učiteľky umiestnili prvé artefakty našej záhrady:  vtáčiu búdku, vyvýšené záhony,  domček na náradie a zasadili niekoľko kríkov a stromov.

Druhá brigáda bola opäť náročná na fyzickú silu, lebo oteckovia budovali základnú obrubu pre senzorický chodník.

Na ďalšej brigáde zasadili mamičky spolu s deťmi a učiteľkami kvetiny, ozdobné kríky a nasiali mrkvu, petržlen, hrach a šalát. Nezabudli ani na voňavé liečivé byliny.

Čaká nás ešte niekoľko aktivít, ale už teraz vidíme, že zámer, ktorý sme mali na začiatku školského roka sa na jeho konci napĺňa k spokojnosti učiteliek, rodičov ale najmä našich detí. Už vedia pomenovať zeleninu, posadenú v záhonoch, radi sa starajú o čistotu tohto prostredia, cítia zaň zodpovednosť. Je za tým predsa ich práca a práca ich rodičov. Deti sú na nich patrične hrdé.

Kolektív učiteliek MŠ Podzávoz

Galéria