Presunúť na hlavný obsah

Milan Gura: Nedovolím, aby druhý najvyšší predstaviteľ mesta vnášal medzi ľudí zlobu a strach

Mesto

Milan Gura: Nedovolím, aby druhý najvyšší predstaviteľ mesta vnášal medzi ľudí zlobu a strach

Posledné rokovanie zastupiteľstva v Čadci sa nieslo vo veľmi napätej atmosfére. Primátor Milan Gura predložil opätovne poslancom návrh na zvýšenie miestnych daní a poplatkov za odpad. Nevyhnutnosť, ktorej čelí drvivá väčšina miest na Slovensku , si nakoniec po búrlivej diskusii poslanci osvojili a návrh schválili, čím sa radnici podarí dostať do rozpočtu nevyhnutné zdroje na fungovanie a chod mesta. V tejto súvislosti sme oslovili s otázkami primátora Milana Guru.

Poslanci nakoniec predsa len schválili návrh zvýšenia daní, ktorý sa na prvom rokovaní zastupiteľstva stretol s nevôľou poslancov.

Je známe, že 95% miest a obcí muselo pristúpiť k takémuto rozhodnutiu. Priznávam, nepopulárnemu kroku. Nemám záujem sa vyhovárať , ale aj to je všeobecne známe, že samosprávy doplácajú na populistické kroky vlády a parlamentu , ktoré prijali s fatálnymi dôsledkami na rozpočty samospráv. To všetko bez toho, aby zabezpečili a ponúkli reálne finančné kompenzácie. Chodníkový zákon, obedy zadarmo, zvyšovanie miezd vo verejnej správe, dovolenkové preukazy a ďalšie zákony, to všetko sú rozhodnutia, ktoré výrazne zdvihli výdavky samospráv. Nemôžeme si dovoliť ochromiť chod mesta. Obyvatelia očakávajú od nás servis, služby a my ich musíme garantovať. Zodpovednosť a rozhodnutie padlo teda na nás a my sme sa museli k veci jasne a zodpovedne postaviť.

Opätovne sa v Čadci zvyšujú i poplatky za odpad.

Mestá a obce už dva roky nesmú doplácať na likvidáciu odpadu. Prikazuje im to zákon. Znamená to, že všetky náklady musia hradiť pôvodcovia smetí, teda domácnosti, fyzické osoby, firmy. Ak kontrola zistí, že mesto či obec uhradilo z vlastného rozpočtu náklady na likvidáciu odpadu, radnica bude mať problém so zákonom. Okrem vysokej pokuty štát v takomto prípade na tri roky zastaví mestu dotácie v oblasti environmentálnych a eurofondových projektov. Radnica príde aj o ďalšie príspevky znižujúce náklady na likvidáciu smetí. A toto nesmieme dopustiť.

Obyvatelia Čadce platili doteraz za smeti na osobu ročne 14,96 Eur. Reálne náklady na jednu osobu sú ale 28 Eur. Vysoká miera obyvateľov využíva pritom zľavy na poplatkoch ako zdravotne postihnutí, v platnosti sú zľavy pre dôchodcov, pre ľudí v hmotnej núdzi, čím mesto prichádza o ďalšie zdroje.

Marcel Šulo sa na rokovaní zastupiteľstva verejne vzdal postu viceprimátora na protest proti zvyšovaniu daní. Už dlhší čas verejnosť registruje nesúlad v konaní a vyjadreniach dvoch najvyšších predstaviteľov mesta.

Je mi smutno z toho, že človek, ktorý sa podieľal a spolupracoval na tvorbe týchto rozhodnutí a zúčastňoval sa všetkých stretnutí, ba dokonca presadzoval tvrdší variant navýšenia daní sa verejne nedokázal postaviť a obhajovať svoj postoj a zároveň zodpovedný prístup. Otvorene si dovolím formulovať názor, že túžba po moci pána Šula prerazila hrádze normálu a slušnosti a zmietla so sebou akúkoľvek nádej, schopnosť a vieru v korektné a čestné postoje. Už teraz bývalý viceprimátor siahol podľa môjho názoru na úplné dno bazálnej morálky, keď zvolil útoky i na moju rodinu, šíril konšpirácie a klamstvá o mojom zdravotnom stave a údajnej smrteľnej chorobe. Ide o neakceptovateľný prístup nielen politicky, ale predovšetkým ľudsky. A to mi je nesmierne ľúto. Strata dôvery dosiahla horizont a to i medzi mnohými zamestnancami mesta. Preto som sa rozhodol urýchliť zotrvanie Marcela Šula na radnici a odvolal som ho z funkcie viceprimátora už k 10.12.2019. Nemôžem dovoliť, aby človek v pozícii druhého najvyššieho činiteľa a reprezentanta mesta rozvracal vzťahy, šíril medzi ľuďmi zlobu a strach.

Ako sa menia poplatky, príklad 3 izbového bytu v meste Čadca.

rok 2019 daň z nehnuteľnosti vo výške 18,19 Eur

rok 2020 daň z nehnuteľnosti po novom vo výške 20,44 Eur