Presunúť na hlavný obsah

V Čadci zavládol pre sneh mimoriadny stav, teraz trápia mesto mrazy

Mesto

Kysuce čelili nebývalej nádielke snehu.  Metropola regiónu, Mesto Čadca, bolo nútene vyhlásiť mimoriadny stav, potom, čo pracovníci s technikou nestíhali v riadnom režime odvážať tony snehu z chodníkov a ciest. Viac ako 60 tisíc kubíkov snehu odpratalo počas desiatich nocí niekoľko nočných tímov  zložených z ťažkej techniky.  Zrážky boli silné, situácia sa však nakoniec upokojila.

Takéto masívne sneženie zažila Čadca naposledy pred ôsmimi rokmi. Mesto bolo nútené odpratávať sneh pomocou ťažkej techniky na otvorené plochy, ktoré zabrali štyri futbalové ihriská.  Zlá situácia bola v celom meste, v uličkách  mesta, kde sa pre sneh nedalo prejsť. Chodníky sa načas takmer stratili, obyvatelia chodili  po cestách.  Problém mali i záchranné zložky, ktoré mali sťažený prístup do viacerých lokalít.

V kritických dňoch zabezpečovalo mesto riadnu údržbu počas dňa, počas nocí  odhŕňali sneh štyri externé tímy s ťažkými strojmi. Vyhlásenie mimoriadneho stavu rozviazalo radnici ruky natoľko, že mohla povolať do služby extérne sily, na ktoré by inak v takom množstve nemala financie. Náklady  na posily bude hradiť  štát.

Krátko potom, ako sa radnica popasovala so snehovou kalamitou, čelila a čelí ďalším ťažkostiam. Mráz komplikuje situáciu technike, ktoré fungujú na princípe hydraulických častí. Nízke teploty znemožňujú prácu  posypávačom, autám odvážajúce odpad, skrátka všetkým vozom s hydraulickými prvkami. Vedenie mesta upozorňuje, že môžu pre tieto problémy meškať vývozy odpadu a posypávanie ciest. K problému sa pridružili aj ťažkosti s mrznutím nafty. Aj napriek tomu, že Mestský podnik služieb Čadca pridáva do nádrží aditívne zmäsi.

Predpoveď počasia a prognóza na najbližšie dni však naznačuje zlepšenie. Devastujúce nízke teploty počas nocí okolo mínus 20 –tich stupňov sa stratia, ustúpiť by mali na znesiteľné čísla - pod mínus 10 stupňov.

Galéria