Presunúť na hlavný obsah

Zúčastnili sme sa medzinárodnej konferencie zameranej na prevenciu drogovej závislosti

Mesto

Kroky takmer 200 ľudí, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť mladej generácie, viedli vo štvrtok 11. apríla 2019 do budovy Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky, kde sa  konala medzinárodná konferencia REVOLUTION TRAIN - PREVENCIA 2.0.

Cieľom konferencie bolo spojiť sily všetkých zúčastnených - zástupcov obcí a krajov, predstaviteľov policajných zložiek, neziskových organizácií či pedagógov, odborníkov na drogovú problematiku a zástupcov súkromného sektora zo štyroch krajín.

Mesta a organizácie sa rozhodli spojiť sily a spoločne pracovať na Verziu 2.0. Prvá fáza odštartuje tento rok na jeseň. Bude natočený nový film s novým príbehom smrteľne nebezpečné závislosti, budú pripravené nové nadväzné programy a vytvorené aplikácie i stratégie pre sociálne siete. Film bude natáčaný v Nemecku, v Česku a na Slovenskom za asistencie miestnych odborníkov.

Za 3 roky prevádzky navštívilo vlak REVOLUTION TRAIN 110 tisíc návštevníkov v 110 mestách v 4 štátoch. Len návštevníkov z Nemecka bolo viac ako 30 tisíc a zo Slovenska 10 tisíc.

Úvodného slova sa ujal poslanec Marek Novák pod ktorého záštitou sa konferencia konala. Zdôraznil, ako je dôležité nájsť spoločnú cestu k riešeniu problematiky závislostí. Naň nadviazal autor projektu REVOLUTION TRAIN Pavel Tuma, ktorý opísal celú devätnásťročnú históriu vlaku od myšlienky až po realizáciu. Cesta bola plná prekážok - od byrokracie, nedostatku peňazí, zmrazenie projektu, zničenie a vykradnutiu až po aktivity odporcov tohto unikátneho projektu. To všetko vlak brzdilo.

Plukovník Ing. Jaroslav Vild, námestník policajného prezidenta pre SKPV, označil REVOLUTION TRAIN ako: "veľmi účinný nástroj prevencie, ktorý si od prvej chvíle získal jeho úctu a priazeň a vyjadril mu akýmkoľvek spôsobom podporu nielen svoju osobnú, ale aj ako vedenie Policajného prezídia Českej republiky. "

Dr. Christoph Israng, veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko v ČR, upozornil, že konzumácia drog je celoeurópsky problém, na ktorého riešení sa musí aktívne podieľať všetci. Zároveň vyjadril radosť, že Nemecko, Česká republika a Slovensko spojili svoje sily a budú na tomto poli bojovať spoločne v rámci projektu REVOLUTION TRAIN.

Svojim prejavom nadviazal riaditeľ Národnej protidrogovej centrály SKPV, brigádny generál Mgr. Jakub Frydrych, ktorý uviedol: "Som strašne rád, že sa rozrastajú nadväzné programy tohto projektu, lebo to, ako sa výsledky prevencie prejavia štatisticky  bude trvať desaťročia a nebude to zadarmo, takže s tým musíme byť všetci zmierení a nemá to znamenať, že by sme na tejto ceste mali rezignovať. "

"Som šťastný a vďačný, že aj Slovensko môže byť súčasťou tohto unikátneho interaktívneho projektu, "vyhlásil koordinátor pre Slovensko, náčelník Mestskej polície Čadca, major Mgr. František Linet.  Zároveň podotkol, že "budú robiť všetko pre to, aby sa projekt na slovenskom etabloval a stal sa trvalou stálicou v oblasti drogovej prevencie. "

Zo Slovenska, spoločne s desiatkami kolegov zaoberajúcimi sa prevenciou kriminality z radov štátnej polície pricestoval plukovník Mgr. Eduard Matanin, riaditeľ Národnej protidrogovej jednotky NAKA, hlavne preto, aby projekt spoločnými silami s mestskými políciami rozširovali do ďalších teritórií a regiónov Slovenska.

Celý prvý prednáškový blok bol venovaný samotnej prevenciu a hľadanie ciest zo zvyšujúcej sa dopytu po drogách. Mnoho rečníkov sa zhodlo na tom, že prevencie je málo, ale je nutné ju robiť zaujímavou formou, ktorá mládež osloví. Pre niektoré obce je navyše prvým a najťažším krokom si priznať, že na ich území vôbec existuje problém s drogovou závislosťou. Jörg von Daak z Berlína upozornil na skutočnosť, že klesá vek prvých konzumentov droga že drogy nemajú hranice. Preto vyzval k nutnosti cezhraničnej spolupráce, keďže, ako zaznelo z úst Hermanna Lennert z bavorského Ansbachu, "obchod s drogami sa už presunul na internet.“

Mesto Čadca bolo ako prvé na Slovensku, ktoré tento projekt predstavilo a zároveň našlo finančné zdroje na jeho realizáciu. Sme presvedčení o jeho pozitívnom vplyve na tínedžerov nášho mesta.

Galéria