Presunúť na hlavný obsah

Aj Kocka v Upracme Slovensko

Mesto

Upracme svet, upracme Slovensko je medzinárodná iniciatíva, ktorej cieľom je vyčistiť naše okolie a chrániť prírodu. Svetový čistiaci deň je jedným z najväčších občianskych hnutí našej doby, ktoré zjednocuje 157 krajín po celom svete za čistejšiu planétu. S týmto nápadom prišla skupina ľudí z Estónska v roku 2008, ktorá bola znechutená množstvom odpadu v ich okolí.     O 11 rokov neskôr sa táto jednoduchá myšlienka stala globálnym hnutím s miliónmi dobrovoľníkov. Od roku 2018 sa po celom svete organizuje tzv. „World Cleanup Day“ – svetový čistiaci deň. Občianske združenie Upracme Slovensko vyzýva dobrovoľníkov, jednotlivcov, inštitúcie, školy k zapojeniu sa do upratovania svojho okolia, nášho Slovenska.

Do tejto akcie sa v piatok 9. októbra 2020 zapojili aj žiaci 2. H študijného odboru kuchár-čašník, IV. A študijného odboru hotelová akadémia a zástupcovia žiackej školskej rady Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci pod vedením Ing. Polačkovej, koordinátorky environmentálnej výchovy a PaedDr. Okuliarovej, koordinátorky žiackej školskej rady. Naša účasť na tejto akcii bola prvý, ale určite nie poslednýkrát. Zaregistrovali sme sa na stránke www.upracmeslovensko.sk, kde sme zaevidovali svoju akciu pod názvom „Aj Kocka v Upracme Slovensko“. Jej cieľom bolo vyčistiť okolie mestského parku v Čadci, brehy rieky Kysuca, ďalej Hviezdoslavovu ulicu až k futbalovému štadiónu po parkovisko Kysuckej nemocnice v Čadci.  

Akcia sa konala s nadšením a elánom do práce. Žiaci našej školy vyzbierali 25 vriec odpadu. Napriek tomu, že sme boli na čerstvom vzduchu, nezabudli sme kvôli súčasnej situácii na dodržiavanie odstupov, používanie ochranných pomôcok a dezinfekcie. 

Ďakujeme všetkým zúčastneným, že spoločne prispeli k čistejšej Čadci, k čistejšiemu Slovensku. Na záver by sme sa chceli poďakovať občianskemu združeniu Upracme Slovensko za pomôcky – vrecia na odpad, ochranné rukavice, dezinfekciu a taktiež mestu Čadca, ktoré zabezpečilo odvoz odpadu.

Ing. Eva Polačková, koordinátorka ENV

Galéria