Presunúť na hlavný obsah

Aj otcovia majú svoj sviatok

Mesto


Nedávno sme si pripomenuli a zablahoželali všetkým mamičkám k ich sviatku – Dňu matiek. Svoj deň však majú aj otcovia.

Deň otcov je neoficiálny sviatok, ktorým sa oslavuje otcovstvo a vzdáva sa úcta mužom, ktorí sa vzorne a obetavo starajú o svoje potomstvo. Ide o medzinárodný deň, takže sa neoslavuje len na Slovensku, ale aj v mnohých ďalších krajinách sveta.

V našich končinách sa mu zatiaľ nepripisuje rovnaká dôležitosť ako Dňu matiek či Medzinárodnému dňu žien, ide skôr o symbolické pripomenutie. Otcovia sú v tomto ohľade mierne ukrátení.

Deň otcov pripadá na tretiu júnovú nedeľu. Tento rok mu teda patrí dátum 21. jún 2020. Všetkým otcom srdečne blahoželáme a prajeme veľa lásky a pozornosti od ich detí.

História sviatku otcov

Podobne ako v prípade Dňa matiek, história sviatku všetkých otcov siaha až do začiatku 20. storočia na územie USA. Hlavnú zásluhu na jeho vzniku má Sonora Smart Doddová zo Spokane v americkom štáte Washington.

Prvá oslava sviatku otcov sa konala 19. júna 1910 práve v meste Spokane. Sonora Smart Doddová sa totiž dozvedela o úspešnej kampani Anny Marie Jarvisovej, ktorá vybojovala zavedenie sviatku matiek. (Prvá neoficiálna oslava Dňa matiek prebehla v roku 1907). Doddová chcela zaviesť tento sviatok na pamiatku svojho otca, ktorý bojoval v občianskej vojne a po smrti svojej ženy vychovával šesť detí. Prvýkrát tento návrh predložila Presbyteriánskej cirkvi, ktorej bola zároveň členkou. Svojmu pastorovi povedala, že aj otcovia by mali mať podobný sviatok ako matky, aby si ich mohli deti v takýto symbolický deň uctiť. Pôvodne navrhovala, aby sa Deň otcov konal vždy 5. júna, kedy mal jej otec narodeniny. Pastori však nemali dosť času na prípravu svojich kázní. Oslava bola teda presunutá z praktických dôvodov až na tretiu júnovú nedeľu. Okrem miestneho pastora prevzalo túto myšlienku aj niekoľko ďalších duchovných a 19. júna 1910 sa prvýkrát oslavoval Deň otcov. Na oficiálne vyhlásenie za sviatok sa však muselo čakať ďalších 56 rokov.

Až v roku 1966 prezident Lyndon B. Johnson vydal prezidentskú deklaráciu, v ktorej označil tretiu nedeľu v júni za Deň otcov. O šesť rokov neskôr sa tento deň stal trvalým štátnym sviatkom na základe zákona, ktorý podpísal prezident Richard Nixon. 

V mnohých krajinách sa 19. novembra oslavuje aj Medzinárodný deň mužov. Vznikol na počesť mužov, ktorí nie sú otcami.

Deň otcov vo svete

V Nemecku sa oslavuje zároveň so sviatkom Nanebovstúpenia Pána, tento rok to bol 30. marec. V niektorých krajinách je dátum pevne stanovený ako napríklad v prípade Mongolska, kde je to vždy 18. marca či Dánska – s dátumom 5. júna.

V máji vzdávajú úctu otcom v Kazachstane, Severnej Kórei, Rumunsku a v Tonge. Litva a Švajčiarsko oslavujú otcovstvo prvú júnovú nedeľu, Rakúsko a Belgicko zase druhú júnovú nedeľu. Fínsko, Estónsko, Island, Nórsko a Švédsko oslavujú až druhú novembrovú nedeľu.

Pevne stanovený dátum má aj Egypt, Jordánsko, Kosovo, Libanon, Sýria a Spojené arabské emiráty, kde majú otcovia sviatok 21. júna. V Thajsku oslavujú Deň otcov až 5. decembra, čo je dátum narodenia kráľa Bhumibola.

V rovnaký deň ako Slovensko oslavuje tento sviatok väčšina krajín sveta.

Ďalšie zaujímavé medzinárodné dni v mesiaci jún

Pre zaujímavosť uvádzame aj niektoré ďalšie (aj kuriózne) medzinárodné dni, ktoré si pripomíname v júni.  

  • 1. jún – Medzinárodný deň detí
  • 6. jún – Svetový deň životného prostredia
  • 12. jún – Svetový deň proti detskej práci
  • 17. jún – Svetový deň proti rozširovaniu púští a sucha 
  • 18. jún – Medzinárodný deň piknikov
  • 19. jún – Svetový deň žonglovania
  • 20. jún – Svetový deň utečencov
  • 21. jún – Svetový deň hudby, Medzinárodný deň skejtovania
  • 23. jún – Svetový deň hádzanej
  • 26. jún – Medzinárodný deň OSN na podporu obetí týrania
  • 27. jún – Svetový deň rybárstva
  • 29. jún – Medzinárodný deň Dunaja