Presunúť na hlavný obsah

Diviaky sa tlačia až do dvorov. Ohrozujú nielen majetok ale i bezpečnosť obyvateľov.

Mesto

Na Drahošanke v mestskej časti Čadce nie je bezpečne. Dvesto kilové diviaky si tam vykračujú po ceste, rozrývajú pôdu, ničia úrodu, narušujú súkromie a bezpečnosť obyvateľov v bezprostrednej blízkosti ich rodinných domov. 

„Sedem až desať rokov máme ohradník, aby sme zabránili diviakom v ničení úrody – napríklad v pestovaní zemiakov,“ hovorí jedna z miestnych obyvateliek, ktorá prišla s problémom až za primátorom na radnicu. V náreku pokračuje ďalej:  „Ohradníky máme aj vo dvore, aby nám diviaky nešli až  k vchodovým dverám. Nemajú žiadne zábrany. Každý z miestnych  ma zážitok s divou sviňou. Reálne sa bojíme,“ dodáva obyvateľka.
 
Obyvatelia sa boja chodiť peši.  Netrúfajú si púšťať deti samé na krúžky. Diviaci sa vynárajú  z porastov prevažne za prítmia. Lesná pôda je rozrytá. Orná pôda je zničená. 

Ľudia z Drahošanky sa podpísali pod petíciu. Žiadajú okamžité riešenie situácie od poľovníkov a angažovanosť mesta.

Primátor Čadce Milan Gura pomoc prisľúbil:  „Ide naozaj o vážnu vec. V ohrození totiž nie je len majetok, ale aj zdravie obyvateľov. Preto som zvolal stretnutie s dotknutými organizáciami. Na budúci týždeň sa stretneme a musíme hľadať spôsob, ako veci riešiť,“ dodal primátor.

S problémom s diviakmi nebojujú len v Čadci. Známe sú prípady zo Žiliny, kde čelia nepríjemným stretom s divou sviňou na sídlisku Hájik a to už niekoľko rokov. Nepomohol tam ani organizovaný odstrel diviakov. 

Podľa názoru odborníkov, za situáciou stojí správanie človeka, ktorý sa votrel do teritória a stále viac a viac sa tlačí na územie, ktorému mu nepatrí. Napríklad výstavbou v lesných územiach, jazdami áut priamo v lese.  Zvieratá si zvykli na hluk, ľudskú aktivitu a stratili prirodzené zábrany.

Problémom sú aj zarastené, neupravené pozemky, porasty, divoké kompostoviská, ktoré priťahujú zver bližšie k obydliam.