Presunúť na hlavný obsah

Milan Gura: Želám si pokoj a jednotu

Mesto

Rok 2020 očakávajú samosprávy ťažšie podmienky na svoj rozvoj. Ekonomika má spomaliť, príjem daní má byť nižší, kompetencie od štátu ale pribudli. Aký bude rok pre Čadcu, aké sú najväčšie priority pre primátora Milan Guru?

Predovšetkým čerpanie eurofondov. Máme pripravený projekt na rekonštrukciu mestskej radnice, chceme pokračovať v budovaní polopodzemných kontajnerov, veľkou prioritou je vysporiadanie pozemkov pod Matičným námestím. Sľúbili sme, že bude dôstojným reprezentačným miestom, na ktorý budú Čadčania pyšní. Tento záväzok chceme splniť. Pôjde o ťažký projekt, ale sme na dobrej ceste. Dôležité je nájsť prostriedky a nastaviť splátkové kalendáre. Máme schválené peniaze na vybudovanie atletického štadióna a určite chceme skrášliť kruhový objazd na malom obchvate, aby vstup do mesta bol reprezentatívnym. 

Spomínaná recesia na Slovensku môže výrazne zasiahnuť regióny cez obecné a mestské rozpočty. Ako sa v tomto smere pripravuje radnica v Čadci? 

Všetko sa bude odvíjať od výberu podielových daní. To napovie veľa. Áno, je tu veľa kompetencií od štátu, ktoré nemáme vykryté a ich financovanie bude musieť ísť na úkor niektorých projektov. Na druhej strane, budeme sa snažiť intenzívne hľadať mimorozpočtové zdroje, využívať hlavne eurofondy, ktorých kohútik už dlho nepotečie a zabezpečiť mestu primeraný rozvoj aj v slabších časoch. Opakujem však, všetko záleží od toho, ako sa budú vyvíjať daňové príjmy. 

Aká je osobná výzva primátora na tento rok?

Stále hľadám také cesty, aby boli obyvatelia Čadce spokojní. Najviac si však želám, aby bol najbližší rok pokojnejší ako predošlý. Hlavne záver roka priniesol šarvátky (na radnici) a to sa odrážalo samozrejme aj na nálade medzi ľuďmi. Situáciu sa podarilo vyriešiť, upokojiť a dúfam, že táto nálada bude prevládať počas celých nasledujúcich 12 mesiacov. Potrebujeme pracovať, ale bez jednoty sa nedá schvaľovať rozhodnutia, ktoré prispejú Čadčanom v skvalitneniu podmienok na život. Želám si naozaj pokoj a spoločný ťah na bránu.