Presunúť na hlavný obsah

Predné brzdové svetlo - nový bezpečnostný prvok z Čadce

Mesto

Predné brzdové svetlo je projekt, ktorý má potenciál významne prispieť k bezpečnosti cestnej dopravy. Vďaka prednému zelenému brzdovému svetlu chodci včas zistia, či ich prichádzajúce auto pred priechodom registruje a spomaľuje. 

Nápad slovenskej spoločnosti z Čadce, ktorá si nechala patentovať štvrté brzdové svetlo zelenej farby namontované v prednej časti auta, ktoré má slúžiť ako jednoduchá komunikačná pomôcka predovšetkým pre spomínaných chodcov, ale tiež cyklistov a ostatných účastníkov cestnej premávky. 

Projekt, ktorý má zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, sa testuje v bežnej premávke a to práve na Slovensku a aj v Čadci!

Celkovo sa projektu postupne zúčastní približne 3-tisíc automobilov. Do testu sú zapojené všetky druhy vozidiel pohybujúcich sa na pozemných komunikáciách - osobné, dodávkové aj nákladné autá, kamióny a autobusy (mestské, prímestské aj diaľkové), traktory a aj vybrané mechanizmy. 

Vozidlá budú premávať po mestách Partizánske, Trenčín, Prievidza, Žilina a Čadca. Obyvatelia týchto miest, tak budú môcť sami posúdiť efektivitu zavedenia predného brzdového svetla a jeho dopad na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.