Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na 40. Kysucký maratón

Šport

40. ročník Kysuckého maratónu (a 12. ročník polmaratónu a 15. ročník minimaratónu) sa uskutoční pod záštitou predsedu vlády SR v sobotu 21. júna 2014. Štart je o 10.00 na Matičnom námestí v Čadci. Srdečne vás pozývame. Príďte povzbudiť bežcov, zažite výnimočné okamihy, staňte sa súčasťou jedinečnej atmosféry tohto nezameniteľného kysuckého podujatia.

Kysucký maratón je druhým najstarším maratónom na Slovensku. Je zaradený do slovenskej bežeckej ligy a svojím významom sa zaraďuje medzi najvýznamnejšie športové, ale aj spoločenské a kultúrne podujatia mesta Čadca a celých Kysúc. Kysuckého maratónu sa zúčastňuje veľké množstvo maratóncov zo Slovenska, ale i zo zahraničia. Už niekoľko rokov sú na maratón pozývaní a zúčastňujú sa ho športovci z partnerských miest Toruň a Zywiec. V rámci podujatia sa už tradične beháva polmaratón a minimaratón. Kysucký maratón bol založený v roku 1953. Jeho zakladateľom bol Anton Blaha a ďalší priaznivci atletiky. Prvým víťazom Kysuckého maratónu bol Rudolf  Vichera z Prahy. Prvých osem ročníkov sa bežalo na trase Čadca - Stará Bystrica a späť. Ďalší - 9. ročník maratónu sa konal až po jeho obnovení v roku 1983 a po prvýkrát sa bežal na novej a bezpečnejšej trase z Čadce do Vysokej nad Kysucou a späť, kde sa beháva dodnes.

Súčasťou programu 49. ročníka Kysuckého maratónu sú aj  ďalšie atraktívne sprievodné podujatia: pálenie Jánskej vatry, 3. Čadčiansky kotlík – súťaž vo varení gulášu a 4. Čadčiansky polesník – súťaž v pečení polesníkov. Po celý deň je pripravený aj pestrý kultúrny program a vystúpenia folklórnych súborov a hudobných skupín. Nebude chýbať ani obľúbená tombola. Srdečne vás pozývame.

Garanti a usporiadatelia: Klub kysuckého maratónu Čadca a Mesto Čadca v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom, Obvodným úradom v Čadci, Ministerstvom školstva SR, Kysuckou kultúrnou nadáciou, Mestom Turzovka, OR Policajného zboru v Čadci, Mestskou políciou v Čadci, CVČ v Čadci, ZZO Čadca, a.s., Ženy Kysúc n. f., KIC mesta Čadca a Obcami Raková, Staškov, Podvysoká, Vysoká n. Kysucou. Predsedom organ. výboru KM je Milan Pollák, predseda KKM Čadca, riaditeľom preteku je primátor Čadce Milan Gura.

Viac informácií na www.kysuckymaraton.sk