Presunúť na hlavný obsah

Mesto posiela športovým klubom o 60 tisíc eur viac ako minulý rok

Šport

Tento rok sa prvýkrát podarilo dosiahnuť široký konsenzus v rámci športovej komisie a výsledkom tejto prelomovej dohody je zvýšenie dotácie pre šport až na 90 tisíc eur. Mestská rada a následne aj mestské zastupiteľstvo tento návrh plne akceptovalo. Kým v minulom roku  prerozdeľovali poslanci sumu 30 tisíc eur, tento rok budú mať čadčianske kluby oveľa štedrejší.

Finančná podpora smeruje 16-tim športovým oddielom. Diskusie o návrhu výšky dotácií sa prvýkrát zúčastnili aj všetci zástupcovia klubov, ktorí prejavili záujem o podporu.

Vyjadrili zhodu nad návrhom, ktorá sa nepodarila dosiahnuť roky.  Dotácie podporilo pri hlasovaní 20 poslancov, 1 bol proti a 2 nehlasovali.

10-tisícovú finančnú injekciu získal Mestský stolnotenisový klub Čadca, ktorý má dlhodobo vynikajúce výsledky v najvyšších stolnotenisových súťažiach.

Maratóncom z čadčianskeho klubu príde na účet 4 000 eur, Telovýchovnej jednote Čadca, ktorá zastrešuje sánkarov, volejbalistov a turistický oddiel poskytne mesto 3 500 eur.

Najväčší kus z koláča si i tento rok odhryznú futbalisti v objeme 54 tisíc eur.

Kým do minulého roka mohli čadčianske kluby žiadať od mesta peniaze raz do roka v známom termíne (najneskôr do 15. novembra pre činnosť na nasledujúci rok), po novom  môžu tak robiť  už aj v letnom čase (do 30. júna),  vo výnimočných prípadoch aj po tomto dátume.

Mesto podporuje  športové kluby aj nepriamo. Športové oddiely v Čadci neplatia nájomné v športových halách na ulici A. Hlinku a ul. Športovcov. Suma, ktorou takto mesto kluby dotuje, prevyšuje hodnotu niekoľko desaťtisíc eur.

Milan Gura: „Teším sa širokej podpore návrhu i zo strany  poslancov, ale aj zhode z radov zástupcov športových klubov. Myslím si, že sme sa snažili peniaze rozdeliť štedro a korektne, podľa potrieb jednotlivých športov. Tým, ktorým sa ušlo menej, vieme pomôcť aj inak počas roka. S mimošportovými organizáciami, ktoré žiadali finančné prostriedky a nedostali ich som v kontakte a komunikujem s nimi. Nikomu sa neobrátime chrbtom, vieme pomôcť.  Som hrdý na to, že sa podarilo dodržať sľub, ktorý som v minulosti verejnosti dal o navýšení dotačného balíka športovcom.“