Presunúť na hlavný obsah

Vydarená plavecká 24-hodinovka – skvelé výkony, výborná atmosféra. Počet odplávaných metrov prekvapil všetkých.

Šport

V piatok a v sobotu 24.-25. februára (od 8.00 do 8.00 hod.) zažila čadčianska plaváreň skvelú akciu. Na 1. ročníku plaveckej 24-hodinovky (nultý v roku 2010) si dali organizátori cieľ neprerušiť „niť“ plavcov 24 hodín, zapojiť ich čo najviac a takisto zaplávať čo najviac metrov. Podujatie bolo pre všetkých, ktorí chceli urobiť niečo pre svoje zdravie a nezáväzne sa stať súčasťou peknej športovej myšlienky.

Záujem predčil očakávania

Na bazéne vládla od začiatku veľmi príjemná aj pravá športová atmosféra. Symbolicky prvým plavcom nebol nik iný ako František Nehaj, prvý Kysučan, ktorý nedávno zdolal kanál La Manche. Po ňom už skočili do vody školáci a postupne sa pridávali ďalší a ďalší. Aby sa zabezpečila kontinuita počas kritických hodín, v ponuke bola aj možnosť registrovať sa dopredu, no ako sa ukázalo, nebolo treba, bazén bol s výnimkou pár desiatok minút plný, a doslova „len“ pár chvíľ sa plávalo iba v troch dráhach. Inak bolo všetkých osem permanentne obsadených. Dokonca tí, ktorí si chceli vychutnať večernú atmosféru od 21.00 do 24.00 narazili na „príjemný“ problém – všetky dráhy plné a v jednej dvaja-traja plavci. A tak to bolo v podstate aj ráno, aj cez deň, aj večer, aj v noci, aj skoro ráno – teda celých 24 hodín.

Skvelé čísla: 609936 a 309

Do čadčianskej plaveckej 24-hodinovky sa zapojilo celkovo 309 účastníkov, ktorí mali vstup zdarma a v 25 metrovom bazéne zaplávali neuveriteľných 609639 metrov – plavci tak „doplávali“ do Viedne a kilometre vo vode im stačili aj na návrat späť. Najmladším účastníkom bol Jožko Korman z Kysuckého Nového Mesta, pekný kilometer si na opačnej strane vekových kategórií pripísala Milka Barancová z Čadce. Do štafety sa zapojil aj Holanďan Henk Van´t Hull, v štatistikách figurujú plavci z celých Kysúc, Žiliny, ale aj z Bratislavy, Spišskej Novej Vsi či Ivanky pri Dunaji.

Úctyhodné výkony, spokojnosť, nadšenie

Spestrením plávania pre radosť bolo vypísanie súťaže pre najvytrvalejších. Lídrom bazéna sa stal podľa očakávaní František Nehaj, ktorý štafetu otvoril a bol účastný aj finišu. Na plaváreň prišiel v troch fázach a celkovo preplával 1200 bazénov = 30000 m = 30 km, vo vode strávil niečo cez 10 hodín. V Čadci sa v posledný februárový víkend plavci „hecli“. Ako mnohí potvrdili, vďaka plnému bazénu sa vzájomne potiahli a tak odplávali oveľa viac, ako bol ich prvotný zámer. Vďačné bolo pozorovať, ako sa viacerí vracajú v noci či nad ránom a posúvajú svoje vytrvalostné osobáky. Počas noci bolo k dispozícii aj občerstvenie.

3000 a viac metrov zaplávalo 47 plavcov

Na jedného účastníka pripadá v priemere takmer 2000 m, okrem pokoriteľa La Manche zaujali a zviedli do skorého rána súboj o 2. miesto Jozef Jedinák a Andrej Maták (17400 m, 17000 m), tradične vytrvalý bol Peter Gajdoš (15000 m), ako dvojičky odplávali 15000 m študentky FTVŠ Gabika Tatarková a Lucia Schejbalová, úžasný bol nočný výkon Klaudie Čuboňovej (10000 m), prácu v plaveckom klube Žabka dokumentovali v chlapčenskej kategórii výkonmi a súťaživosťou Matej Slivka (15200 m) a Aleš Balamucký (15000 m) – ročníky narodenia 2001 a 2002, pričom Aleš išiel poobede prvú desinu na jedenkrát a päťku si prišiel doplávať o dvanástej v noci, tretí skončil v tejto kategórii Adam Tomala (10500 m), no pochvalu si zaslúži aj jedenásť ročný Bruno Vakula (8500 m), čadčiansku plaváreň si prišiel doslova vychutnať šesťdesiatšesť ročný Vladimír Marendiak zo Žiliny (10100 m). Nad 3000 metrov plávalo celkovo 47 účastníkov! Ceny pre najvytrvalejších venovali: JOMATOUR Plus – zájazd do Chorvátska, SKI Makov – celodenné lyžovačky, KURTY Žarec – poukážky na športoviská, Mestská plaváreň – permanentky.

Muži: 1. miesto František Nehaj, 2. Jozef Jedinák, 3. Andrej Maták, ženy: 1.-2. Gabriela Tatarková, Lucia Schejbalová, 3. Klaudia Čuboňová, chlapci a dievčatá (2001 a ml.): 1. Matej Slivka, 2. Aleš Balamucký, 3. Adam Tomala. Plavci, ktorým sa nad ránom neušiel z kapacitných dôvodov účastnícky diplom, si ho môžu vyzdvihnúť v pokladni. Foto galériu, video reportáž a kompletný zoznam účastníkov nájdete na www.plavarencadca.sk.

  • Organizátor: Mestský podnik služieb Čadca – stredisko plaváreň
  • Spoluorganizátori: Mesto Čadca, CVČ Čadca
  • Hlavní usporiadatelia: Eduard Gábriš, Mária Čamborová
  • Partneri: Mesto Čadca, JOMATOUR Plus, SKI Makov, Kurty Žarec

Ďakujeme všetkým za účasť a tešíme sa na ďalší ročník

Galéria