Presunúť na hlavný obsah

Vyhlásenie najlepších športovcov mesta Čadca za rok 2016

Šport

V piatok 17. februára 2017 sa v obradnej sieni Mestského domu v Čadci uskutočnilo slávnostné vyhlásenie a ocenenie najlepších športovcov Čadce za rok 2016. Z rúk primátora Milana Guru a poslanca Petra Strapáča si ocenenie a titul Športovec roka 2016 prevzalo 5 jednotlivcov a jeden kolektív. Jednotlivých športovcov a kolektív nominovali športové kluby pôsobiace na pôde mesta, ako aj členovia Komisie mládeže a športu pri Mestskom zastupiteľstve v Čadci. Slávnostný program, ktorého sa zúčastnili aj ďalší predstavitelia mesta, zástupcovia mestských športových klubov, príbuzní športovcov a ďalší pozvaní hostia, svojimi vystúpeniami obohatili Radovan Gavlas a detský spevácky zbor ZUŠ J. Potočára v Čadci pod vedením A. Gráfovej a A. Gavlasovej.

Ocenení športovci

Kategória: mládež

Nina Holeštiaková, šach

Nina Holeštiaková bola nominovaná Kysuckou šachovou školou v Čadci. Má len 8 rokov, no už má na svojom konte mnohé úspechy. V roku 2016 získala vo svojej kategórii 14 medailových umiestnení a celkovo je na 3. mieste vo finále súťaže GPX Slovensko. Na majstrovstvách Slovenska bola 2., kvalifikovala sa a úspešne nás reprezentovala  na Majstrovstvách Európy v Prahe a na Majstrovstvách sveta kadetov v gruzínskom Batumi. Na svojom konte má aj víťazstvá na medzinárodných turnajoch v Poľsku a Českej republike.

Jakub Goldír, stolný tenis

Stolnotenisový klub v Čadci má dlhoročnú tradíciu a patrí k najúspešnejším v našom meste. Jeho členovia zbierajú vavríny každoročne. Na individuálne ocenenie Športovec roka 2016 nominovalo vedenie klubu mimoriadne talentovaného 11 – ročného Jakuba Goldíra. V klube patrí k najlepším hráčom – je víťazom Slovenského pohára najmladších žiakov, v kategórii mladších žiakov sa hrdí titulom majstra Slovenska v dvojhre, štvorhre aj mixe a v kategórii starších žiakov je majstrom Slovenska v súťaži družstiev. V súčasnosti je suverénnou slovenskou jednotkou medzi mladšími žiakmi. V minulom roku zaznamenal kvalitné výkony aj na medzinárodnej pôde. Slovensko reprezentoval na Majstrovstvách Európy vo Francúzsku, kde získal najlepšie umiestnenie spomedzi všetkých Slovákov a úspech zožal aj na prestížnych turnajoch v Belgicku a Budapešti, kde získal striebro.

Alex Maták, plávanie, mládež

K športom, ktorým sa na pôde nášho mesta v ostatných rokoch veľmi darí, patrí aj plávanie. Veľkú zásluhu na tom má Občianske združenia Žabka, ktoré sa venuje mladým plaveckým talentom. Najúspešnejším plavcom Žabky za minulý rok sa stal 9-ročný Alex Maták a Žabka ho nominovala aj na Športovca roka 2016 v plávaní. Alex vďaka svojmu svedomitému prístupu k tréningu a účasti na mnohých športových súťažiach získava mnohé cenné pódiové umiestnenia. Na jarných a jesenných majstrovstvách stredného Slovenska v plávaní získal 4 prvé, 2 druhé a 1 tretie miesto. Úspech zožal v 4 kolách Severoslovenskej plaveckej ligy – 7 prvých a 6 druhých miest. Bodoval aj na Veľkej cene Liptova, na Majstrovstvách SR najmladších žiakov v Košiciach i v Slovenskom triatlonovom pohári.

Kategória: dospelí

Marián Jurčík

Šach patrí k najúspešnejším športom v Čadci. Dal Slovensku mnohé výnimočné talenty. Zásluhu na tom má TJ Slávia CAISSA Čadca. Jej zverenci patria dlhodobo k najlepším športovcom i v rámci Slovenska. Na Športovca roka 2016 nominoval klub svojho odchovanca, čadčianskeho rodáka, historicky najlepšieho šachistu Čadce, 11. veľmajstra Slovenska, pána Mariána Jurčíka. V roku 2016 získal prestížny titul GM – medzinárodný veľmajster, ktorý sa udeľuje za vynikajúce výsledky v silne obsadených medzinárodných turnajoch. Slovensko v roku 2016 reprezentoval bez jedinej prehry na šachovej olympiáde v Azerbajdžane, na turnaji 10 stredoeurópskych štátov MITROPA CUP 2016, druhýkrát získal titul majstra slovenskej Extraligy. Je stabilným hráčom slovenských extraligových mužstiev, hráčom českej i tureckej extraligy.

Ladislav Sventek, atletika - beh

K mimoriadne úspešným športovcom – atlétom, s ktorým sa v ostatných rokoch spájajú nielen vynikajúce športové výkony, ale aj mnohé atraktívne športové podujatia, ako je napríklad Gorlamaraton, Goralman či Parkrun, patrí aj atlét – bežec Ladislav Sventek. Na Športovca roka 2016 ho za dosiahnuté výsledky v danom roku nominoval Športový klub polície Čadca. V roku 2016 mal pán Sventek mimoriadne úspešnú sezónu. Štartoval na 116 bežeckých podujatiach, z ktorých 110 vyhral vo svojej kategórii a 46 vyhral absolútne. V škótskom Edinburgu sa stal majstrom Európy v prekážkovom behu SPARTAN RACE v kategórii M50 a majstrovský titul si v tejto disciplíne priviezol aj z americkej Kalifornie.

Kategória: kolektívy

Mestský stolnotenisový klub Čadca, žiaci

Na pôde mesta Čadca pracuje niekoľko úspešných športových klubov a oddielov, ktoré dosahujú vynikajúce výsledky. Niektoré majú dlhoročnú tradíciu, sú známe širokej verejnosti a na svojom konte majú mnoho cenných vavrínov. Iné sú mladšie, možno menej známe, no tiež veľmi aktívne a dynamicky bojujúce o svoje hviezdne miesto či už na čadčianskom, kysuckom alebo na slovenskom športovom nebi. K tým najlepším patrí nepochybne Mestský stolnotenisový klub. Jeho družstvo žiakov bolo nominované na titul Športovec roka 2016 a právom si ho chlapci zaslúžia. Sú talentovaní, šikovní a vedia zabojovať o tie najvyššie priečky. Na svojom konte majú v sezóne 2015/2016 titul majstra Slovenskej republiky a mnohé ďalšie úspechy. Družstvo tvoria Filip Delinčák, Jakub Goldír, Milan Kapusta, Michal Kapusta, Radoslav Šramo a dnes už stredoškolák Samuel Cyprich, ktorý bol lídrom majstrovského tímu a zároveň aj najlepším hráčom celého šampionátu. Trénerom chlapcov je pán Radoslav Blažek.

Všetkým oceneným športovcom srdečne blahoželáme, ďakujeme im za skvelú reprezentáciu a prajeme im aj v tomto roku vynikajúcu formu a veľa športových úspechov. Ďakujeme aj všetkým športovým klubom a športovcom, ktorí pôsobia na pôde nášho mesta a šíria jeho dobré meno.

Galéria