Presunúť na hlavný obsah

Ukáž sa celému Slovensku! Podporme Dominika a jeho športový sen

Šport

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru odštartovala už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku je pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov. 

Hlasuj  aj ty, program Ukáž sa ma v zastúpení aj čadčana Dominika Klimu

Zapoj sa aj ty do hlasovania a rozhodni, ako budú rozdelené finančné prostriedky medzi tohtoročných finalistov. Hlas môžeš odovzdať aj viacerým finalistom jeden krát za deň. Hlasovanie prebieha od 14.09.2020 do 27.09.2020 

Dominik pocas cvicenia

Príbeh Domika

Moja cesta začala niekedy pred letom v roku 2017, keď som videl zopár chalanov robiť zhyby na hrazde. Zaujalo ma to a opýtal som sa ich či môžem cvičiť s nimi. Zaujal ma jeden z ich cvikov - backlever. Veľmi ma to fascinovalo a chcel som to vedieť aj ja, tak som chodil cvičiť sám a v hlave som mal víziu naučiť sa to. Išiel som deň za dňom, tréning za tréningom a o 4 mesiace sa mi to naozaj podarilo. Bol to neskutočný pocit. Vtedy som si uvedomil, že sa môžem naučiť všetko, naozaj všetko, čo chcem. Chce to len odhodlanie každý deň ísť za svojím snom a nenechať okolie odhovoriť sa od toho. Ako to pomaly išlo, zlepšoval som sa, naučil som sa rôzne prvky ako planche, stojku, kliky v stojke, vlajku a mnohé ďalšie. V roku 2018 som sa rozhodol, že je čas moju drinu zúročiť a prihlásiť sa na nejakú súťaž, spoznať komunitu na Slovensku, zviditeľniť sa. Moja prvá súťaž bola súťaž v Žiline v marci 2018 a na moje počudovanie som sa hneď umiestil na 3. mieste v kategórii elite (držanie prvkov frontlever a straddle planche). Bol som veľmi šťastný, úspech ma motivoval makať ďalej. Moja druhá súťaž boli rovno MSR, kde som sa v ľahkej váhovej kategórii freestyle do 68 kg umiestil hneď na 2. mieste. Emócie boli neskutočné, tá radosť, že to všetko, čo som pre svoj šport spravil, za niečo stálo. No a vtedy prišiel zlom. Víťaz sa z osobných dôvodov nemohol zúčastniť na MS v Moskve. To znamenalo, že som Slovensko mal ísť reprezentovať ja. Bol to pre mňa splnený sen, po dvoch rokoch tréningu som bol zrazu v Moskve, súťažil s najlepšími a získal najväčšiu motiváciu makať a raz sa tam vrátiť ako elita. Uvedomil som si tiež, aký mám dosah na mládež. Pred rokom mi preto v mysli skrsla myšlienka založiť tím Streetworkout Kysuce. Odvtedy motivujem chalanov k tréningu namiesto alkoholu a som si vedomý, že som niečo ako ich rodič. Uvedomujem si, že môžem mať vplyv na ich výchovu a na to, akí z nich budú ľudia. 

Hlasuj https://www.olympic.sk/ukazsa/dominik-klimek