Presunúť na hlavný obsah

Pumptrack Čadca oficiálne otvorený

Šport

Čadca, 20. septembra 2021 - Primátor mesta Čadca Milan Gura, konateľ spoločnosti Kia Slovakia s.r.o. Seok Bong Kim a majster sveta v mestskom zjazde a realizátor stavby Filip Polc spoločne prestrihli pásku na novom pumptracku v Čadci, čím symbolicky sprístupnili širokej verejnosti rozlohou doposiaľ najväčšiu dráhu tohto typu na Slovensku. 

Rekreačno-športový areál pri rieke Kysuca v Čadci sa rozrástol o nový objekt – pumptrackovú dráhu pre kolesové športy. Projekt podporila Nadácia Kia Slovakia, ktorá na základe memoranda o spolupráci zabezpečila zhotoviteľa a financovanie stavby, mesto Čadca pozemok, administratívne rozhodnutia, mestský mobiliár, vegetačné úpravy a doplnkovú prístupovú komunikáciu. 

Počas 8 týždňoch sa úspešne podarilo premeniť pôvodné územie a vybudovať viac ako 240 metrov dlhú a 2 metre širokú dráhu tvorenú vlnami a klopenými zákrutami v rôznom prepojení, ktorá je určená pre všetky kolesové športy – bicykle, kolobežky, skejtbordy či kolieskové korčule. Na pumptracku je možné jazdiť bez pedálovania, pričom jazdec získava rýchlosť presúvaním ťažiska – odľahčovaním a následným zatláčaním do klopených zákrut. Tento spôsob pripomína pumpovanie, z čoho je odvodený aj samotný názov pumptrack. Jazda na pumptracku pomáha zvyšovať silu, výdrž aj kondíciu.  

„V Nadácii Kia Slovakia považujeme za veľmi dôležité budovať športovú infraštruktúru, a zlepšovať tak  prístup detí a mládeže k športovým aktivitám. Pumptrack je podľa našich skúsenoestí zo Žiliny a Martina veľmi obľúbeným a využívaným športoviskom. Veríme, že aj nová pumptracková dráha v Čadci priláka množstvo mladých športovcov a stane sa obľúbeným miestom, kde sa deti budú stretávať, baviť sa a navzájom sa inšpirovať,“ uviedla Nadácia Kia Slovakia. 

Ing. Milan Gura: „Dve muchy jednou ranou, odstránenie bývalej skládky a vybudovanie najväčšej pumptrekovej dráhy v SR. Spoločne so spoločnosťou Kia Slovakia a garantom projektu Filipom Polcom sa nám podarilo vybudovať nový športový priestor, kde hlavne deti a mládež budú môcť tráviť voľný čas pri športe. Čoraz populárnejšia dráha prináša okrem zábavy z jazdenia aj budovanie si praktických technických návykov a rozvíjanie celkovej telesnej kondície. Už počas výstavby bolo vidieť, že mladí ľudia si ju  užívali už pred jej oficiálnym otvorením. Neďaleko pumptrackovej dráhy sa nachádza skatepark, ktorý momentálne prechádza nutnou rekonštrukciou. Postavenie pumptrackovej dráhy zapadá do plánovanej koncepcie rozvoja športového areálu v našom meste, ktoré je určené širokej verejnosti.“

Galéria