Presunúť na hlavný obsah

Vianočné sviatky vystrieda futbalový. Kráľ štefanských pohárov sa vracia na trón!

Šport

Najlepší štefanský turnaj široko-ďaleko je späť.

Ak by si Stanislav Lobotka sebou-preslávenú formulku „this is my sen“ neminul v Ajaxe, možno by ju o dva roky neskôr použil v Čadci. Na tom istom mieste, kde si Martin Škrtel soškou pre naj hráča krátil dni do odletu smer Liverpool a Marek Hamšík dotiahol neskoršieho semifinalistu z majstrovstiev sveta v Južnej Afrike a švagra Waltera Gargana.

Hviezdny Uruguajčan sa vrátil už o rok, Hamšík pred tromi, s vlastným vínom i brankárskymi rukavicami, dokazoval futbalové majstrovstvo (veľmi) netradične medzi žrďami a o cenu pre najlepšieho brankára ho neobral ani gólman Jamiru Peter Kosa, ktorý dvomi gólmi (jeden dal z polovice, druhý dokonca hlavou!) rozhodol vôbec posledné finále (2:1).

Pôvodný sklenený pohár kedysi na sklíčka rozbili vchodové dvere, následná zmenšenia „ušatého“ z Ligy majstrov ostala prvému trojnásobnému šampiónovi, inokedy sa po trofej letelo taxíkom polhodinu pred vyhlásením víťaza, pretože obhajca ju zabudol doma. Neskôr ktosi siláckemu šoumenovi, ktorý holými rukami trhal telefónne zoznamy, ukradol betónovú guľu s priemerom vyše metra.  

Návštevou ho poctil už aj legendárny Jozef Vengloš a na palubovke sa o prestíž bili veľkí i malí, bývalí aj súčasní reprezentanti, ligisti, športové ikony, profi-futsalisti či kysucké hviezdy. Nie vážení, toto si nevymýšľame, a vy to viete rovnako ako to, že práve píšeme o najlákavejšom turnaji svojho druhu. Tak teda, tri roky očakávané zodpovedanie otázky – áno dámy a páni, ŠTEFANSKÝ

POHÁR BUDE!

Duda, Mucha, Šesták alebo Stümpel. Kto teraz?

Športová hala Pratex už zažila aj trojtisícovú návštevu (viac než priemerná vo Fortuna lige), tá tlieskala menám ako Ján Mucha, Peter Pekarík, Stanislav Šesták, Marek Bakoš, Ľubomír Michalík alebo Martin Jakubko, kľučkami nešetril Ondrej Duda, z triumfu sa radoval Matúš Bero, zákrokmi bavili Dominik Holec, Dušan Kuciak či Patrik Le Giang, naposledy lúskali finesy Tomáš Suslov, Dávid Strelec i Lukáš Haraslín, ba halovky si obul aj Jozef Stümpel.

Exkurzia s výhľadom na reprezentantov a mnoho ligových futbalistov zo Slovenska, Česka, Poľska či iných krajín je garantovaná aj teraz. TOP mená vám prezradíme už o pár dní. 

Na jednej torte 100 sviečok, na druhej 25

Vianoce bez Memoriálu Milana Piteľa si verejnosť v ušlých dekádach snáď ani nevedela predstaviť, ale posledné dva roky musela. No časy neprajné skupinovým športom a hromadným podujatiam sú konečne fuč a najlepší štefanský v republike tak môže vo veľkom osláviť 25. narodeniny! 

Štvrťstoročie pohára však 28. decembra nebude jediným míľnikom. Tortu dostane aj okrúhlejšie jubileum. Keďže sa turnaj odohráva práve v Čadci, organizátori cítia povinnosť pripomenúť si aj storočnicu tamojšieho futbalu, veď predsa sa to patrí.

Sto sviečok sfúkne v exhibičnom zápase, ktorý sa zo súboja medzi Československým levom a Internacionálmi Kysúc premodeluje na duel Legendy Čadce verzus Internacionáli Slovenska. Niet pochýb, že gestori Ladislav Petráš a Tomáš Medveď z balíka reprezentačných, slovanistických či iných slávnych mien povyberajú najzvučnejšie.
Inak tomu nebude ani v „modrej“ zostave Petra Baníka a Ľubomíra Faktora, kde dozaista nevynechajú atletického veterána a srdciara Petra Poláka, ktorý sa stále dokáže nahnevať, že mu niekto neprihrá.

Nový formát aj s medzinárodnou účasťou ligových žiakov

Pre vele-záujem si turnaj účastnícke mančafty musí vyberať, no tímové stálice Benfica a Zapo Marys Calcio (najúspešnejší tím v histórii turnaja), ktoré dosiaľ nevynechali ani jeden ročník, nezmeškajú ani tento. Chýbať nebude ani Vanessa či obhajca titulu Jamir, ale zvyšok prezradíme o týždeň.

Osvedčený formát s desiatimi mužstvami sa totiž zoseká na osem a hneď aj vysvetlíme prečo. Keďže motív spájania mládeže s ich futbalovými vzormi treba dodržiavať, „upgradeom“ 25. ročníka bude paralelne prebiehajúci medzinárodný turnaj ligových mladších žiakov (U13). 

Priestor samozrejme dostanú aj najtalentovanejší „trinástkari“ z Kysúc, regionálnu desiatku vyskladajú šéfovia lavičiek z trénersko-metodickej komisie.

Trénersky workshop, zájazd na Ligu majstrov či pečené prasa

„Čo môžem prepána len vyhrať za jedno euro,“ poviete si, no tombolový lístok zo štefanského turnaja sa neraz menil na celoživotný zážitok. 

A cenová lotéria latku určite nepodlezie. Okrem zájazdu na Ligu majstrov alebo šláger jednej z top piatich európskych súťaží organizátori dovezú aj pečené prasa a mnoho ďalšieho.

Chystá sa aj chválený trénerský workshop, v Pratexe už prednášali Štefan Tarkovič, Adrián Guľa, Pavel Vrba alebo Michal Hanek a organizátori makajú na zaujímavej trénerskej osobnosti aj tentoraz, uvidíme, či sa podarí.

Šou v podaní majstra sveta, trhači sietí i bundesligová zvučka

Či sa na palubovku rozkotúľa populárny „zelený“ koberec ešte prezrádzať nejdeme, no taká Benfica by sa bezpochyby zaradovala, keby jej turnaj žiadna umelá tráva „nekazila“. Všetky presnézásahy bude okrem dobre známych komentátorských hlasov sprevádzať aj gólová zvučka z bundesligy. 

Merač strely? Samozrejme! – stopercentne sa potešili tí, ktorí s bombou okolo 130 kilometrov za hodinu trhali sitá, veď Marek Belaník, Ľubomír Michalík či Branislav Macura už dávno ukázali, že v halovkách nosia okrem ponožiek aj dynamit. Možnosť zaujať tvrdou koncovkou dostanú aj mládežníci.

Predochutnávkou finálového duelu bude okrem iného tradičná večerná šou, na hrazdu sa zavesí workoutový majster sveta i trojnásobný majster Slovenska Dominik Klimek. Na dvadsiateho piateho víťaza si opäť počká meter vysoký putovný pohár a svojho držiteľa nájde aj Antonom Blahom pokrstená cena fair-play.

Podčiarknuté a zrátané, všetky „staré-dobré“ zvyky znásobí kopa noviniek a po vianočných sviatkoch bude mať 28. decembra svoj deň D znovu a zase futbal.

Galéria