Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na DOBRObeh – 8. mája 2023 na Palárikovej ulici v Čadci

Šport

Zašportuj si a urob pri tom kúsok DOBRA. To je hlavná myšlienka jedinečného podujatia, ktoré pod názvom DOBRObeh organizuje KERIC Čadca a jeho partneri. DOBRObeh sa uskutoční v pondelok 8. mája 2023 na Palárikovej ulici v Čadci. Na programe je CERIC Cross na 10 km a Vilija beh na 5 km, ako aj detské behy olympionikov s maskotom Cvičkom. Registrácia všetkých kategórií je od 8.00 do 9.15 h (areál pri Palárikovom dome, tzv. Palárikovo námestie). O 9.20 h začne rozcvička s Cvičkom a následne o 9.30 štartujú detské kategórie. Beží sa po Palárikovej ulici. Hlavné behy na 10 a 5 km odštartujú o 10.00 h. O 10 minút na to sa môžete všetci zapojiť do hobby behu na 1200 m. O 11.30 h. je na programe tombola s hodnotnými cenami. Štartovné na 10 a 5 km je 5 eur + 2 kg potravín. Na ostatné behy je dobrovoľné.

Srdečne pozývame širokú verejnosť na toto milé a prospešné podujatie. Ak nepôjdete behať, príďte povzbudiť účastníkov DOBRObehu, zabavte sa a vytvorte s nami krásnu májovú sviatočnú atmosféru. Partnerom podujatia je aj Mesto Čadca.

INFORMÁCIE O PODUJATÍ

1. Čo to je Dobrobeh? Kto ho organizuje a ako konkrétne tento nápad vznikol? 

DOBRObeh je akcia, ktorá v sebe spája viacero dimenzií a cieľov. Keďže KERIC oslavuje v tomto roku 20 výročie založenia, keď sme v tíme diskutovali, čo podnikneme, rozhodli sme sa, že skúsime zorganizovať nové veci, že našou oslavou budú najmä nové aktivity pre ľudí. Myšlienka zorganizovať beh prišla najmä od kolegýň Lenky Hruškovej, ktorá viedla detskú atletiku v Čadci a tiež je súčasťou programu Tréneri v škole a od Lenky Sentkerestiovej, ktorá je úspešnou ultramaratónkyňou. Na akcii DOBRObeh, ide nielen o šport a beh, ide aj o DOBRO a pomáhanie, a v neposlednom rade ide o komunitu a oživenie života v Čadci. DOBRObeh organizujeme v spolupráci s Centrom voľného času a Olympijským klubom Kysuce, ktorí majú veľké skúsenosti s organizovaním športových súťaží pre deti a detské behy budú organizovať v duchu olympijských hier. Aby nám bolo veselo a príjemne, tak kvalitné ozvučenie nám pomôže zabezpečiť Marek Mazanec. 

2. V čom spočíva spolupráca s Červeným krížom? 

Humanitárny rozmer behu nám pomáha zabezpečiť Červený kríž v Čadci, ktorý bude zbierať netradičné štartovné – trvanlivé potraviny pre ľudí, ktoré sú v ťažkej životnej situácii a zabezpečí, aby sa k týmto ľuďom dostali a aspoň o trošku im zlepšili život. Keď sme sa spolu rozprávali, ktorí ľudia majú veľké ťažkosti, sú to najmä osamelí rodičia, seniori, odídenci z Ukrajiny, ale aj bežné rodiny, ktoré sú ohrozené súčasnou finančnou situáciou.

3. Ako prebieha registrácia? 

Registrácia má dve časti, prvá časť prebieha online do 1.5. podrobnosti môžete nájsť na kericovej webstránke na linku www.keric.sk/dobrobeh alebo cez QR kód, ktorý je na plagátoch, ktoré sú viditeľné najmä v školách, škôlkach, na športoviskách a v obchodoch, kaviarňach a baroch na Palárikovej ulici. Budeme radi, keď sa čo najviac ľudí prihlási online, aby sme vedeli, akciu čo najkvalitnejšie pripraviť. Ale pokiaľ to bežci nestihnú, bude možné sa prihlásiť aj priamo na mieste, kde bude prebiehať registrácia 8.5. od 8:00 do 9:15 pri Spojenej špeciálnej škole na Palárikovej ulici.

4. Prečo je štartovné 2kg trvanlivých potravín, aké potraviny sú najžiadanejšie a kam tieto potraviny pôjdu? 

Štartovné pre dospelých sú 2 kg trvanlivých potravín ako fazuľa, hrach, šošovica, cukor, múka, ryža, cestoviny. Potraviny bude zbierať Červený kríž v Čadci a bude ich distribuovať rodinám v ťažkej sociálnej situácii. Deti majú štartovné iba dobrovoľné, takže ak majú chuť pomôcť, môžu doniesť nejaké potraviny, ale môžu prísť si zabehnúť aj bez akéhokoľvek štartovného. 

5. Aké trasy sú pripravené? Budú bežci rozdelení do nejakých kategórií? 

Beh je rozdelený na tri časti. Štarty behov začíname o 9:30 behmi pre deti. Deti sú rozdelené do 5tich kategórii podľa veku 2-3 roky, 4-5 rokov, 6-7 rokov, 8-9 rokov, 10-11 rokov. Najmenšie deti pobežia iba 100 m medzi dvoma fontánami, kľudne ich môžu sprevádzať rodičia, keď beh skončí, každé dieťa dostane medailu, ktoré vyrábame v spolupráci s Strednou odbornou školou drevárskou v Krásne nad Kysucou, Stružielkou a akademickým sochárom Jozefom Mundierom. Starším deťom sa bude trať postupne predlžovať, 6-7 ročné deti bežia 200m, 8-9 ročné 400m a 10-11 ročné deti 600m. Možno vás hneď napadlo, prečo nemáme kategóriu pre staršie deti. Máme o 10:10 pripravený štart Hobby behu, ktorý má dĺžku 1200 m a je určený nielen pre staršie deti, ale aj pre dospelých, ktorí s behom začínajú, a chcú si zabehnúť DOBRObeh.
Hlavné kategórie pre dospelých sú 10 km a 5 km. Tieto budú štartovať o 10:00 a každý si môže vybrať dĺžku trate, ktorá je mu najlepšia a najpohodlnejšia. Časový limit na dobehnutie je 2,5 hodiny, takže sa nemusia báť prihlásiť aj bežci začiatočníci a môžu si zabehnúť v im pohodlnom tempe.

6. Ako bude prebiehať vyhodnotenie?

Vyhodnotenie bude iné ako tradične. Všetci bežci dostanú medailu, budú mať merané časy a priebežne bude možné vidieť poradie dobehnutia, ale nebudeme vyhodnocovať tradične víťazov, ale po dobehnutí všetkých bežcov bude prebiehať tombola, jedna detská a jedna pre dospelých, kde všetci bežci, budú mať šancu vyhrať pekné a hodnotné ceny, ktoré do tomboly darovali najmä obchody, kaviarne a firmy, ktoré sídlia na Palárikovej ulici. Tento beh sme poňali v duchu olympijského hesla „Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“

7. Sprievodný program? Bude? Aký? 

Celá akcia je sústredená na Palárikovej ulici. Prešli sme prevádzky a dohodli sme sa, že v tento deň otvoria a bežci a ich podporovatelia budú mať možnosť sa v nich občerstviť. Taktiež v každej prevádzke bude malá aktivita pre deti. Celou akciou nás bude sprevádzať maskot Cvičko, ktorý bude pomáhať aj pri rozcvičke, ktorú pre deti bude viesť Lenka Hrušková a pre dospelých Veronika Poláčková. Cieľom je, aby počas celého dopoludnia, Palárička žila, preto sa všetci na Paláričke spojili a rozhodli sa rôznymi formami beh podporiť. Dôležitou súčasťou behu je aj občerstvenie, ktoré bude zabezpečené po dobehnutí bežcov na Palárikovom námestí a zabezpečujeme ho v spolupráci s Vilijou a BUKOVom. 

8. Detský beh- pre akú vekovú kategóriu je určený, kde sa bude bežať, môže s malými deťmi bežať rodič? 

Trasy behov sú sústredené iba na Palárikovej ulici. Deti budú behať od Palárikového námestia po fontánu Rybka, väčšie deti si zabehnú aj späť. Ďalším kategóriám sa bude vzdialenosť na Paláričke postupne predlžovať ku Fotoexpresu a až na koniec Palárikovej ulice. Hobby beh má dľžku 1200 m, čo znamená, že štart je pri Palárikovom námestí, a beží sa na koniec Paláričky smerom ku Mestskému domu a späť dvakrát. Behy pre dospelých štartujú na Palárikovej ulici, potom pokračujú po ulici 17. novembra do Krkošky, a U Buty, kde 5 km trasa odbočí na Kýčerku a cez Martinkov potok sa vráti na Palárikovu ulicu a 10km trasa bude pokračovať po Zákopeckej ceste, dole U Kyzka a pri Lidli sa napojí na cyklotrasu a popri Kysuci, popred KERIC, Kysucké múzeum sa bežci vrátia na Palárikovu ulicu a dobehnú do cieľa.

9. Je niekto známejší, kto prisľúbil účasť? Primátor, nejaká kysucká celebrita (tu som sa nad vlastnou vetou zasmiala ???? ), alebo napríklad nejaká väčšia skupina ľudí (škola, organizácia) ? 

Ešte nevieme všetkých, ktorí si prídu zabehnúť, ale sme radi že sa už prihlásila Anička Balošáková, ktorá je stálicou bežeckých pretekov a je inšpirácia pre nových bežcov a taktiež Deniska Zemaníková a Michal Mikula, ktorí patria k jedným z najrýchlejších bežcov na Kysuciach a pomáhajú nám aj s organizáciou. V tomto okamihu prebieha propagácia behu a veríme, že v článku po behu, Vám napíšeme o všetkých ľuďoch, čo sa behu zúčastnili a ako dobre nám všetkým bolo.

10. Nejaké zaujímavosti z organizovania. Vtipná príhoda? Čokoľvek súvisiace a zaujímavé?

Počas organizácie sme milo prekvapení ústretovosťou všetkých ľudí, ktorých sme oslovili ku spolupráci. Úplne nás teší, že sa nám podarilo zapojiť veľa ľudí a organizácií do organizácie DOBRObehu. Možno stojí za spomenutie, že všetky deti dostanú medaile, ktoré nám pripravuje Jožko Mundier a Stredná odborná škola drevárska z Krásna a maľujú ich deti zo Stružielky, Spojenej špeciálnej školy a ZŠ Komenského, a tak okrem medaile, deti dostanú aj kus výtvarnej práce iných detí. Každé dieťa po odbehnutí dostane od pána zmrzlinára zmrzlinu, ako odmenu za podaný športový výkon. Ešte jedna pikoška, keď sme si vymysleli názov DOBRObeh, tak sme na internete zisťovali, či už náhodou toto meno neexistuje. A existuje vo Vysokom Mýte, kde už dlhšie takýto beh organizuje miestny atletický klub. Napísali sme im a dostali sme oficiálne povolenie na použitie názvu a taktiež sa k nám chystá skupina bežcov z Vysokého mýta. Úplne neplánovane sa nám podarilo prepojiť dve mestá a dve rôzne bežecké komunity.

Zdroj: KERIC Čadca

Ilustračný plagát