Presunúť na hlavný obsah

Príspevok na zatepľovanie má svoju webovú stránku zatepluj.sk

Upozornenia

Bratislava (23. októbra 2015) – Všetky podrobnosti, ako získať príspevok na zatepľovanie rodinných domov, nájdu záujemcovia oddnes na jednom mieste. Novú webstránku zatepluj.sk, na ktorej sú sústredené všetky informácie súvisiace s opatrením druhého sociálneho balíčka, dnes predstavil predseda vlády SR Robert Fico a štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Ministerstvo dopravy sa pre vytvorenie webovej stránky rozhodlo na základe veľkého záujmu verejnosti o príspevok.

„Sme radi, že už schválené opatrenie z druhého sociálneho balíčka, ktorým štát pomôže ľudom zatepliť ich domy, sa stretlo s veľmi pozitívnym ohlasom,“ povedal na pôde ministerstva dopravy premiér Robert Fico. Podľa neho má vláda veľký záujem na tom, aby bol tento program úspešný a ľudia sa do neho zapojili. „Naším zámerom je, aby účty za energie boli pre peňaženky ľudí menej zaťažujúce. Veríme, že tento web bude verejnosťou využívaný, a že aj takýto spôsobom pomôžeme zlepšiť život ľudí aj životné prostredie,“ povedal Fico.

Okrem novej internetovej stránky bude ministerstvo dopravy prevádzkovať aj infolinku. „Mysleli sme aj na starších ľudí, ktorí nemajú až také veľké skúsenosti s internetom. Pre týchto ľudí zriaďujeme na ministerstve dopravy v pracovných dňoch infolinku,“ povedal štátny tajomník ministerstva František Palko.

Maximálna výška príspevku na jeden rodinný dom môže dosiahnuť sumu až 6 500 eur. Budúci rok by na realizáciu zateplenia rodinných domov malo byť vyčlenených 30 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Toto opatrenie bude platiť od 1. januára 2016, ale o dotáciu sa bude dať požiadať aj na rodinné domy, ktoré boli zateplené po 31. decembri 2014. Ľudia budú môcť požiadať o príspevok na zateplenie pred samotným zateplením alebo aj po realizácii.

Príspevok môže získať fyzická osoba, ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt a je vlastníkom rodinného domu. Dom musí spĺňať podmienku, že do užívania bol daný aspoň desať rokov pred realizáciou jeho zateplenia.