Presunúť na hlavný obsah

V Čadci sa chystá veľká mestská brigáda. Veríme, že sa pridá čo najviac ľudí a organizácií!

Životné prostredie

Deň Zeme (22. apríl) vznikol pred 45 –timi rokmi ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Environmentálny aktivista Gaylord Nelson, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, chcel vtedy upozorniť na to, že sme závislí na daroch poskytované Zemou. A tie nie sú nevyčerpateľné, je treba ich chráni.

Možno práve od vtedy si svet najviac uvedomuje ako svojou aktivitou a ľahostajnosťou ubližuje životnému prostrediu. Vieme  o tom veľa, veľa o tom hovoríme a na mnohých miestach a fórach i niečo urobíme, aby sa však radikálne zmenil „vzduch,“ okolo nás potrebuje masívnu zmenu našich duší i myšlienok. Ochranu prírody treba mať totiž v základnej  DNA výbave, a keď nie je – treba si k nej privyknúť alebo priučiť sa jej. Inak to svet bude mať asi o pár rokov veľmi ťažké.

I Čadčania chcú mať mesto čisté a pekné. Veria v to aspoň na čadčianskej radnici, jej vedenie, ktoré už opätovne organizuje veľkú brigádu. Akciu volajú „5 dní pre naše mesto.“  Od 20. - do 24. apríla je plán vyčistiť Čadcu od odpadkov za pomoci škôl, súkromných i verejných, dobrovoľníkov, aktivistov. Budú čistiť parky, brehy vodných tokov, lesné plochy, verejné priestranstvá.

Čadčianska radnica pozýva všetkých obyvateľov, aktivistov, organizácie, aby sa spojili a prepožičali pár chvíľ zo svojho času pre svoje mesto !

Kto by mal záujem zapojiť sa do akcie, nech sa ohlási na referáte životného prostredia (emilia.duranova@mestocadca.sk, peter.jopek@mestocadca.sk, 0905752009, 0905470380). Každý záujemca „vyfasuje“ vrecia na odpad a s pracovníkmi si dohodne lokalitu na čistenie.