Presunúť na hlavný obsah

Ako bude otvorený zberný dvor do konca roka?

Životné prostredie

Otváracie hodiny zberného dvora (ZD) pre tento rok sú stanovené vo všeobecne záväznom (VZN) nariadení mesta, ktoré schvaľuje MZ. Tento rok mal byť ZD podľa tohto nariadenia oficiálne otvorený do 31. októbra, radnica sa však po skúsenostiach z minulého roka rozhodla vyjsť občanom v ústrety.

Mesto predlžuje otváracie hodiny

V prípade priaznivého počasia bude ZD otvorený aj v novembri. Aby sa predišlo prípadným nedorozumeniam, mesto odporúča po 31.10. 2016 volať na tel. číslo 0907 819 682, kde sa občania dozvedia, či je ZD. otvorený.

Odpad sa odovzdáva v rovnakých dňoch a časoch

Zberný dvor otvorený:

  • piatok  8.00 - 15.00 hod.
  • sobota 8.00 - 15.00 hod.

Pneumatiky nie je možné odovzdať

Ak by mesto Čadca vykonávalo zber pneumatík na svojom zbernom dvore, vyslovene by konalo v rozpore so zákonom o odpadoch. Ich zber v minulosti umožňovala stará legislatíva.  To je aj odpoveď na otázku mnohých z vás, ktorí tak chceli učiniť aj tento rok.

Výrobca pneumatík je povinný v rámci siete distribútorov (predajných miest) zabezpečiť bezplatný spätný zber bez obmedzenia množstva. Túto povinnosť majú aj pneuservisy, aj keď pneumatiky nepredávajú.

Prečo sa oplatí využiť zberný dvor?

V prvom rade preto, že sa legálnou cestou a predovšetkým zadarmo zbavíte nadrozmerného a nebezpečného odpadu. V druhom rade preto, lebo takto šetríte svoje financie. Čím viac takého odpadu bude postávať vedľa kontajnerov (okrem prípadov zberu tohto odpadu 2x ročne), tým vyššie náklady bude mesto mať a to sa premietne od 1.1.2017 v poplatku za odpad, ktorý už bude odrážať skutočné náklady mesta.  A nakoniec sa každý, kto nechá tento druh odpadu na miestach, kde nepatrí, vystavuje riziku pokuty.