Presunúť na hlavný obsah

Kam s použitým kuchynským olejom?

Životné prostredie

....že odrezky z ovocia a zeleniny patria do kompostu, to už vieme....ale čo napríklad s takým použitým kuchynským olejom...?

Máte doma použitý kuchynský olej?  Odovzdajte ho priamo na našom Zbernom dvore v Čadci. 

Za odovzdaný použitý kuchynský olej máte na výber z dvoch možností: 

  • za 1 l použitého kuchynského oleja dostanete OCOT v pomere 1:1 (starý/nový)
  • za 6 l použitého kuchynského oleja dostanete slnečnicový OLEJ v pomere 6:1 (starý/nový)

Veľa ľudí robí chybu, keď použitý kuchynský olej (z fritovania, vysmážania, ale aj z olejových nálevov) spláchne do odtoku či záchodu a „pošle ho na púť“ po kanalizácii. Takto „zneškodnený“ kuchynský olej sa zachytáva v potrubnom systéme a keďže je nerozpustný, spôsobuje jej upchatie, láka hlodavce a zvyšuje Vám náklady na čistenie. Nesprávnym riešením je aj vylievanie oleja na pôdu, kedy sa poškodzuje pôdna flóra a znižuje sa jej priepustnosť. Okrem toho má takto „odstránený“ olej veľmi nepriaznivý dopad na životné prostredie. 
Jeden 1 dcl oleja dokáže znečistiť až 1 000 l vody a s ňou zasiahnuť aj vodný život!

Prispieť k čistejšiemu životnému prostrediu je jednoduché a môžete tak spraviť priamo aj VY.

Ako na to?

  1. Z vychladnutého oleja vyberte veľké zvyšky jedál, ako sú kosti a kože. Drobné nečistoty, ako napr. strúhanka po vyprážaní, nie sú problémom.
  2. Môžete zbierať spolu všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Výpek a šťava z mäsa tiež nie sú prekážkou. Pridať môžete aj olejový nálev z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, konzervovaných rýb, či syrov.
  3. Určite tam však nevlievajte vodu, víno, kečup z jedla, či saponát.
  4. Vychladnutý, čiastočne vyčistený olej z panvice alebo fritézy zlejte ideálne do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej nádoby.
  5. Veľkosť plastovej nádoby si vyberte podľa toho, ako často a koľko oleja používate na prípravu jedál.
  6. Vhodné sú fľaše, v ktorých bol olej zakúpený, alebo podobnej veľkosti.
  7. Nie je dobré dávať malé množstvo do veľkej fľaše, lebo obal potom zaberá veľa priestoru pri zbere a preprave a zároveň prichádza pre veľké množstvo prítomného vzduchu k rýchlejšej biodegradácii oleja.

Plagát k zberu