Presunúť na hlavný obsah

Ochrana pred slnečným žiarením

Mesto

Slnečné žiarenie vyvoláva v koži množstvo biologických efektov, ktoré môžu byť pre nás užitočné, ale i škodlivé. K pozitívnym prínosom patrí tvorba vitamínu D, zmenšenie náchylnosti na choroby či zlepšenie nálady, avšak na druhej strane prináša aj isté riziká, ako predčasné starnutie pokožky a tvorba vrások, ktoré môžu byť sprevádzané rozšírením pórov, vyrážkami, poškodením väziva a zničením elastických vláken. Najzávažnejším poškodením je vznik kožných nádorov.

Každý organizmus reaguje na UV žiarenie inak a aj keď má koža prirodzenú schopnosť ochrany pred slnečným žiarením (vďaka melanínu = kožnému pigmentu, ktorý je schopný pohltiť niektoré zložky slnečného žiarenia), je dôležité nezabúdať na ochranu svojho zdravia počas celého leta, ale i v zimnom období počas pobytu vo vysokohorskom prostredí. Chráňme sa preto najmä slnečnými okuliarmi, vhodným odevom, pokrývkou hlavy a kozmetickými výrobkami.

Kozmetické výrobky na ochranu pred slnečným žiarením

K dispozícii je široký sortiment kozmetických výrobkov na ochranu pred slnečným žiarením a pri ich výbere treba brať do úvahy niekoľko ukazovateľov. Na tvár a menšie plochy používajte krém, na celé telo je vhodnejšie mlieko alebo olej. V prípade aj máte mastnejšiu alebo aknóznu pleť, je lepšie použiť nemastné mlieka, aby neupchávali póry.

Pri výbere ochranného prostriedku si všímajte výšku ochranného faktora – SPF (Sun Protection Factor), ktorý vyjadruje, o aký násobok času môže byť pokožka vystavená priamemu slnku, ak si na ňu nanesieme takýto ochranný prostriedok, bez rizika spálenia pokožky (ak napríklad u človeka svetlej pleti dochádza k začervenaniu po 10 minútach na slnku, tak opaľovací krém s faktorom SPF 15 by mal oddialiť začervenanie o 150 minút - 15x10 minút).

Výšku ochranného faktora vyberajte v závislosti od vášho fototypu, veku, času, ktorý chcete na slnku stráviť, intenzity slnečného žiarenia, miesta kde sa budete opaľovať a taktiež podľa toho, či budete na slnku prvýkrát alebo opakovane.

Kategórie ochrany pred slnečným žiarením:

  • nízka ochrana – ochranný faktor 6, 10,
  • stredná ochrana – ochranný faktor 15, 20, 25,
  • vysoká ochrana – ochranný faktor 30, 50,
  • veľmi vysoká ochrana – ochranný faktor 50+.

Aký fototyp som?

Podľa množstva kožného pigmentu – melanínu rozoznávame 4 fototypy kože:

Fototyp Vzhľad Reakcia na slnko Odporúčaný SPF faktor
Fototyp I. Nápadne svetlá pokožka, svetlé alebo ryšavé vlasy, modré oči, množstvo pieh. Pri pobyte na slnku sa pokožka prakticky vždy spáli, opáli sa iba do červena a nehnedne. "SPF 30, pri mori 50+"
Fototyp II. Svetlá pokožka, blond alebo svetlohnedé vlasy, menšie množstvo pieh, modré, zelené alebo šedé oči. Opaľujú sa do červena a často sa spália. K sčervenaniu pokožky dochádza po 10 – 20 minútovom opálení. Zhnednutie pokožky je minimálne. "SPF 25, pri mori 40"
Fototyp III. Svetlohnedá pokožka, hnedé až tmavé vlasy, žiadne pehy, hnedé alebo šedé oči. Pokožka sa ľahko opaľuje, málokedy sa spáli, vždy pigmentuje dohneda. "SPF 15, pri mori 25"
Fototyp IV. Veľmi tmavá pokožka, vlasy tmavohnedé, tmavé oči. Takmer nikdy sa nespália, pokožka vždy pri opaľovaní pigmentuje dohneda. "SPF 10, pri mori 20"

Pri používaní kozmetických výrobkov na ochranu pred slnečným žiarením dodržiavajte nasledujúce zásady:

  • opaľovacie prostriedky aplikujte 20 – 30 minút pred slnením,
  • používajte dostatočné množstvo ochranného prostriedku na opaľovanie, pre dospelú osobu je to asi 7 čajových lyžičiek = 35 ml,
  • nezabudnite aplikáciu opakovať každé 2 hodiny, alebo po každom kúpaní, utretí uterákom či nadmernom potení,
  • používajte správnu hodnotu ochranného faktora (SPF),
  • u malých detí používajte ochranný faktor v rozmedzí 30 – 50, opaľovacie krémy sú účinnejšie ako opaľovacie mlieka, nakoľko lepšie udržiavajú UV filter (zdroj: uvzsr.sk).

Pripravilo: Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu, Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci