Presunúť na hlavný obsah

"Čadčianska minerálka" Vojtovský prameň dostala nový šat 

Mesto

Na rekonštrukciu sa podujalo OCR Kysuce spolu s mestom Čadca a Lesmi SR. 

Voda je zázrak života. Sú oblasti kde sa za ňu platí viac ako za ropu a do budúcnosti bude vzácnejšia a vzácnejšia. My na Slovensku máme veľké šťastie, že pitnej vody máme dostatok. A nie len to! Slovensko je bohaté na liečivé vody ale aj minerálne pramene. Kysuce nie sú v tomto výnimkou a jedným zo šperkov oblasti sú aj minerálne pramene.
Preto sa OCR Kysuce spoločne s mestom Čadca a s Lesmi SR rozhodla venovať rekonštrukciám a ochrane Vojtovských prameňov nachádzajúcich sa v bezprostrednej blízkosti mesta Čadce. Projekt sme zaradili do plánu OCR Kysuce na tento rok a s podporou dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR sme ho dnes úspešne odovzdali do užívania širokej verejnosti.

Vojtovské minerálne pramene sú tri a všetky sa nachádzajú na severnom svahu Vojtovského kopca.

1. a 3. prameň nazývajú tiež "vajcovka" kvôli výraznej chuti a vôni pripomínajúcu vajíčka. Spôsobuje to vysoký obsah sírových zlúčenín vo vode. Minerálna voda z prameňov má priaznivé účinky na trávenie, ale ako nám prezradila pani z Vojtov, je výborná na kávu. Podľa jej odporúčania káva je najlepšia z čerstvo nabratej vody. Ona sama chodí na vodu viac krát do týždňa. 1. prameň je len 15 min vzdialený od konečnej zástavky Čadca - Rieka.

2. prameň je tzv. slaný. Pravidelne z neho prebubláva metán. Tento prameň bol v roku 1973 vyhlásený za prírodnú pamiatku. Nachádza sa asi 1,2 km od konečnej zástavky Čadca - Rieka

Rád by som vyzdvihol ochotu a promptný prístup vedenia Lesnej správy Čadca ako aj vedenia mesta Čadca a teším sa na spoluprácu pri rekonštrukcii ďalších Vojtovských prameňov.

Zdroj: https://www.mojekysuce.sk/udialo-sa/cadcianska-mineralka-vojtovsky-pramen-dostala-novy-sat