Presunúť na hlavný obsah

Mária Marcibálová – výnimočná žena, športovkyňa a pedagogička

Mesto

Mária Marcibálová sa narodila 23. októbra 1934 v Skalici. Po skončení vysokoškolských štúdií prišla na Kysuce, do Čadce, ktorá sa stala jej trvalým domovom. Celý svoj život venovala spoločne so svojím manželom Vojtechom športu a pedagogike. Obaja pôsobili na Gymnáziu v Čadci ako profesori telesnej výchovy. Venovali sa atletike a výchove mladých talentov. Vo svojej práci zaznamenali na trénerských postoch množstvo úspechov a víťazstiev v rôznych atletických pretekoch.

Bola mimoriadne aktívnou členkou Klubu kysuckého maratónu a dlhé roky sa aktívne venovala vytrvalostnému behu. Na svoje konto si pripísala mnohé víťazstvá v maratónskom behu doma i za hranicami Slovenska.  Z majstrovstiev Európy vo Wroclavi si priniesla zlatú medailu. K jej veľkým láskam patril Kysucký maratón, kde dlhodobo víťazila a bola veľkým vzorom pre svoje nasledovníčky. Po maratónoch sa začala venovať aj behom do vrchu a veľmi rýchlo sa zaradila v tejto disciplíne k svetovej špičke. Medaily si priniesla aj zo svetových majstrovstiev v Poľsku, Nemecku, Rakúsku. V roku 2006 získala na Majstrovstvách sveta v behu do vrchu vo Švajčiarsku zlato a majstrovský titul. Rovnaké ocenenie získala aj v roku 2007. Zlaté posty jej patrili aj v ďalších rokoch. Naposledy v roku 2014. V slovenskej bežeckej lige do vrchu jej patrilo prvé miesto v kategórii žien nad 60 rokov. 

Mária Marcibálová si v Dome kultúry v Čadci na Novoročnom Trojkráľovom koncerte v januári roku 2007 prevzala čestný titul a ocenenie Osobnosť Kysúc za rok 2006. Pri tejto príležitosti povedala: „Šport – to nie sú len góly, body, sekundy –  to je aj reprezentácia krajiny svojimi výkonmi, to je zviditeľňovanie regiónov, v ktorých športovci žijú a trénujú. Kysuce reprezentujú po celom svete najmä atléti a atlétky, i v kategóriách veteránskych. Ďakujem Kysuckej kultúrnej nadácii, že ocenila učiteľku telesnej výchovy, pretože telesná výchova sa podieľa na výchove mladej generácie, pripravuje ju fyzicky, pomáha vytvárať vôľové vlastnosti, ktoré sú tak prepotrebné do ťažkého každodenného života. Ďakujem za to, že vybrali veteránku, čím dokázali, že vek nie je prekážkou nikdy a v ničom. Aj veteráni podávajú vrcholové športové výkony. Ďakujem svojim blízkym, že tolerujú toto moje „šantenie", že mi pomáhajú a že ma povzbudzujú. Lebo je to nádherný pocit, keď stojíte na stupni víťazov, počúvate hymnu svojho národa a keď potom odpovedáte na otázky pretekárov, trénerov a novinárov, keď sa pýtajú, kde žijem, kde trénujem, ako trénujem a keď im môžem povedať, že žijem v prekrásnom podhorskom mestečku obklopenom vrchmi Beskýd a Javorníkov, ktoré sa priam ponúkajú na bežecký tréning. Želám všetkým zdravie, osobnú pohodu a športovcom Kysúc vynikajúce športové výsledky."


V roku 20011 si Mária Marcibálová prevzala z rúk primátora Čadce Milana Guru Cenu mesta Čadca za celoživotnú činnosť v oblasti telovýchovy a športu, za významné zásluhy v oblasti pedagogickej práce na poste stredoškolskej učiteľky telesnej výchovy. Rovnaké ocenenie si spoločne s ňou prevzal aj jej manžel Vojtech Marcibál.

Mária Marcibálová nás opustila vo veku 86 rokov 19. marca 2021. Budeme si ju navždy pamätať ako výnimočnú osobnosť kysuckého i slovenského športu, aktívnu, húževnatú a vždy dobre naladenou športovkyňou, skvelý a nasledovaniahodný príkladom všetkým aktívnym športovcom, najmä mládeži. Kysucká verejnosť ju mala v mimoriadnej úcte aj ako úprimného, čestného a priameho človeka. Vážime si ju za všetko, čo v živote dosiahla, ďakujeme za jej obetavú prácu a úspechy v oblasti športu a telovýchovy na pôde Čadce a Kysúc. 

Mesto Čadca aj touto cestou vyjadruje úprimnú sústrasť jej rodine, blízkym a priateľom. 

Posledná rozlúčka s pani Marcibálovou bude v kruhu najbližšej rodiny v stredu 24. marca 2021.

Česť Vašej pamiatke, pani Marcibálová. 

Rozhovy s Máriou Marcibálovou

Galéria