Presunúť na hlavný obsah

Upozornenie na zvýšené množstvo prípadov krádeže vlámanín do bytov v našom meste

Mesto

Vážení občania,  v poslednom mesiaci v našom mesto došlo k zvýšenému  počtu prípadov krádeží vlámaním do bytov na našich sídliskách.  V súvislosti s touto skutočnosťou vyzývame občanov na zvýšenú ostražitosť a ak v okolí svojich domov a bytov zaregistrujú podozrivé správanie sa osôb, aby ho bezodkladne nahlásili na bezplatných telefónnych číslach 159 - Mestská polícia Čadca, alebo 158 - Policajný zbor Slovenskej republiky. Ku krádežiam vlámaním dochádza najčastejšie od 6. do 14. hodiny.

Zlodeji využívajú nepozornosť, neopatrnosť a zábudlivosť majiteľov, často vyhľadávajú nezabezpečené alebo nedostatočne zabezpečené objekty, preto nezabúdajte, že: 

  • Prevencia proti vlámaniu sa začína dobre zamknutými dverami, oknami a zabezpečenými balkónmi.
  • Na zvončekoch, schránkach a dverách je lepšie uvádzať svoje priezvisko v množnom čísle a bez titulov. 
  • Pre vdovy alebo osamelé ženy je bezpečnejšie ponechať na menovke mužské meno.
  • Buďte opatrní pred ľuďmi, ktorí chodia od dverí k dverám a ponúkajú rôzne služby, ako je čistenie kobercov, ponuky rôzneho tovaru a podobne. Môže to byť trik, ako si vytypovať váš byt. Podobne je to aj s ľuďmi, čo sa vydávajú za obchodných zástupcov firiem, poisťovní, príslušníkov rôznych siekt a Pozvánkou pre zlodejov sú aj kľúče pod rohožkou, v kvetináčoch či v schránke.
  • Pred odchodom na dovolenku je vhodné zveriť kľúč od bytu spoľahlivému susedovi alebo príbuznému, ktorý bude byt pravidelne kontrolovať a vyberať poštu. Nezabúdajte ani na podkrovie, poschodie, malé strešné okná a pivničné okná. Nezaťahujte okná roletami – dávate tým na vedomie, že nie ste doma.
  • Odporúčame využiť elektronické spínacie zariadenia, ktoré podľa nastavenia na určitý čas rozsvietia svetlá, prípadne nechať zapnuté rádio.
  • Venujte pozornosť okoliu vášho domu/bytu, všímali si pohyb neznámych podozrivých osôb, a ak je to možné vyfotografujte ich.
  • Ak máte nainštalovaný bezpečnostný systém vždy použili pred odchodom z bytu je vhodné ho umiestniť/ označiť na viditeľné miesto.  Môže to odradiť možných páchateľov. 
  • Nenechávajte si doma väčšie množstvo finančných prostriedkov. Radšej ich bezpečne uložte v banke.

Mestská polícia sa takisto v zvýšenej miere venuje tomuto problému a prosí občanov v rámci prevencie o zodpovedné správanie sa. Nepúšťajte do svojich bytoviek cudzie osoby, dbajte na to, aby vchodové dvere do bytových domov boli vždy zatvorené, majte v rámci možností zaistené dvere a okná. Buďte pozorní k svojmu okoliu a akékoľvek podozrivé situácie hneď hláste dispečingu mestskej polície.

V prípade, že byt navštívili zlodeji, treba okamžite zavolať políciu na známe číslo 158 a až do príchodu policajtov nechať všetko tak, ako ste našli, aby sa nezničili stopy, ktoré páchateľ zanechal.

Ďakujeme za spoluprácu!