Presunúť na hlavný obsah

Komuniké z rokovania Snemu ZMOK 22.3.2013

Združenie miest a obcí Kysúc

Primátori a starostovia obcí okresu Čadca, Združenie miest a obcí Kysúc, rokovali 22.marca v Čadci, aby sa poradili o organizačných, najme pálčivých otázkach samosprávy.

Na začiatky odznelo niekoľko prezentácií spoločností, ktoré pomáhajú mestám a obciam zvládať agendu v sociálnej a informatizačnej rovine, či stále náročnejšie verejné obstarávania.

V ďalších bodoch bola na rokovanie predložená výročná správa spoločnosti SEVAK, a.s. Žilina, pri ktorej sa starostovia zaujímali o spôsoby zabezpečenia zvýšenia počtu napojených domácnosti na vodovod a kanalizáciu na Horných Kysuciach. Toto číslo je stále nízke a hrozí, že stavba vodovodu a kanalizácie realizovaná z peňazí Európskej únie v našich obciach sa môže dostať do ťažkostí, ak sa nepripojí dostatočný počet domácnosti. Mohlo by dôjsť aj k vráteniu dotácie Únii. Apel na „nepripojené“ domácnosti k stavbe vodovodných a kanalizačných prípojok bude v tomto roku ešte silnejší.

Starostovia prerokovali aj problém vyvstajuvší z programu Revitalizácia krajiny a integrovaného manažmentu SR, takz. prehrádzky na malých tokoch. V rokoch 2010 – 2012 sa doň v našom regióne zapojilo v prvom kolo 12 obcí okresu Čadca a 5 z KNM a v 2. kole 14 čadčianskych obcí a 4 z KNM. Šlo o tvorbu protipovodňových opatrení v lesoch a na poľnohospodárskej pôde. V tomto čase prebiehajú kontroly z obvodných úradov životného prostredia iniciované MŽP SR na naplnenie stavebného zákona pri týchto stavbách. Tieto stavby, na základe pokynov vtedajšieho manažmentu, boli realizované na základe rozhodnutí o územnom využití prostredia, na ktoré súčasné Ministerstvo životného prostredia SR pozerá ako na nedostatočné. Starostovia apelovali na pozastavenie týchto kontrol, nakoľko celý projekt bol zmysluplný, dal prácu mnohým nezamestnaným a v žiadnom prípade nemal negatívny vplyv na životné prostredia, ale práve naopak. Priehradzky nepomáhajú len v búrkach, ale aj počas sucha, nakoľko regulujú celkový prietok vody.

ZMO Kysúc sa venovalo problematike školstva a centrám voľného času a delegovali zástupcov okresu Čadca na celoslovenský snem ZMOSu.

Marta Sláviková
Tajomník ZMOK