Presunúť na hlavný obsah

Pocta Karola Guleju pre Ľubicu Kullovú

Kultúra

Kysucká kultúrna nadácia so sídlom v Bratislave (KKN), ktorej členmi sú mnohí poprední Kysučania, začala v roku 2007 udeľovať na počesť Karola Guleju cenu nesúcu jeho meno. Táto pocta patrí osobnostiam, ktoré sa významnou mierou pričinili o šírenie dobrého mena drotárstva, o jeho oživenie a propagáciu doma i vo svete. Už niekoľko rokov sa toto ocenenie odovzdáva v rámci slávnostného oficiálneho programu Bartolomejského hodového jarmoku. V minulosti ho získali napr. Miroslav Cipár, Andrej Ferko, Štefan Mlich, Juraj Šerík i Jozef a Róbert Hozákovci z Čadce. 

V tomto roku si ho z rúk predstaviteľa KKN, spisovateľa Dušana Mikolaja prevzala pani Ľubica Kullová. K oceneniu jej zablahoželali aj primátor Čadce Milan Gura a Erika Jurinová – predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja. 

Ľubica Kullová sa umeleckej práci s drôtom venuje už viac než dve desaťročia. A ako sama počas slávnostného aktu uviedla, k tejto záľube ju priviedol popredný slovenský drotár Ladislav Fapšo. Rokmi získané skusenosti a remeselný fortieľ pretavila do nespočetného množstva drôtených výrobkov. Či už sú to originálne, precízne vypracované odrôtované kraslice, pôvabné drobné či väčšie plastiky anjelov, tematicky rôznorodé a nenapodobiteľné obrazy, na tvorbu mimoriadne náročný betlehem alebo len milé drôtené drobnôstky – všetky očarúvajú a tešia naše duše i zrak. Obdivovať ste ich mohli na mnohých výstavách, kultúrnych a spoločenských podujatiach doma i v zahraničí, kde Ľubica Kullová prezentovala svoju tvorbu. Svoje zručnosti už dlhodobo rada odovzdáva aj mladej generácií v rámci tvorivých remeselných dielní. V roku 2013 vytvorila práve počas Bartolomejského jarmoku spoločne s návštevníkmi originálneho Anjela pre Čadcu.  

Pani Ľubici Kullovej, ktorá v súčasnosti zastáva aj funkciu riaditeľky Domu kultúry v Čadci, k oceneniu srdečne blahoželáme a želáme jej do ďalšej tvorby veľa elánu a dobrých nápadov.

Galéria