Presunúť na hlavný obsah

33. Kysucké Vianoce v Čadci ponúkajú bohatý program - Lákadlom bude klzisko priamo na námestí pred Domom kultúry

Kultúra

Vianočný čas patrí medzi najkrajšie a najemotívnejšie obdobie roka, kedy ulice  mesta opäť ožijú čarovnou vianočnou atmosférou.  
Mesto Čadca v spolupráci so svojimi partnermi práve v tomto duchu  pre všetkých pripravilo tradičné „33. Kysucké Vianoce v Čadci".  V rámci vianočného cyklu zažijete koncerty, divadelné predstavenia, folklórne vystúpenia, krásne výstavy, športové podujatia a ďalšie zaujímavé i moderné aktivity.

5. decembra o 15.30 hod. príde do mesta Mikuláš, aby všetky deti, ktoré zavítajú na Matičné námestie obdaroval sladkosťami. S Mikulášom, čertom a anjelmi sa môžete v ten istý deň stretnúť aj na jeho púti mestom a mestskými sídliskami. Ich putovanie na vysvietenom koči ťahanom koníkmi začne o 16.30 h pred  Mestským domom v Čadci. Veríme, že všetkých poteší aj nová svetelná vianočná výzdoba umiestnená vedľa klziska, ktorá sa práve v tento deň rozsvieti. Výnimočným sa stane tento rok aj veľký vianočný strom, ktorý bude osvecovať 36 tisíc LED svetiel. Spolu s dreveným betlehemom a obrovskými snehuliakmi – hudobníkmi vytvoria tú pravú čarovnú vianočnú atmosféru.

Najväčšou novinkou a krásnym vianočným darčekom od primátora bude verejné klzisko pred Domom kultúry. Ľadovú plochu môžu využiť korčuliari aj v mierne plusových teplotách, čo umožní moderná chladiaca technológia. Slávnostné otvorenie naplánované na 9.12. bude sprevádzať bohatý sprievodný program. 

Srdečne vás pozývame na prehliadku chrámových zborov a farských spevokolov Magnifikát, ktorá sa koná v sobotu 2.12.  v Kostole sv. Bartolomeja. Na rovnakom mieste 7.12. zažijete nádherný koncert Simy Magušinovej Advent s Vami. Kostol sa do tretice zaplní úžasnou atmosférou 17.12., kedy bude prebiehať tradičný Vianočný benefičný koncert. Miešaný spevácky zbor Kysuca spolu s Kysuckým komorným orchestrom vyčarujú magickú atmosféru, ktorá má navyše jedno krásne posolstvo – pomoc blížnemu. Ak sa rozhodnete prispieť dobrovoľným príspevkom, podporíte tým činnosť Domu charity sv. Gianny v Čadci, za čo Vám už teraz patrí vďaka.

Magický predvianočný čas spestria aj sviatočné koncerty, ktoré si pre vás aj v tomto roku pripravili šikovní žiaci a pedagógovia našich základných umeleckých škôl. (ZUŠ J. Potočára, 12.12. v Dome Kultúry  a ZUŠ na ul. M. R. Štefánika 7.12. Mikulášsky koncert a 21.12. Vianočný koncert – oba na pôde školy). DFS Kelčovan poteší milovníkov Vianoc 16.12.  o 17.00 hod. Koncerty sa každý rok tešia veľkému záujmu. 

Veríme, že chutiť Vám bude aj kapustnica, na ktorú vás opätovne pozýva primátor Matej Šimášek (15.12.) V rovnakom termíne sa budú konať aj Vianočné remeselné trhy (14. a 15. 12.), návštevníci sa môžu tešiť na množstvo výrobkov od šikovných remeselníkov. Nebude chýbať ani vianočný hudobný program. 

Pestrú mozaiku akcii doplnia tradičné výstavy. V dome kultúry môžete v rámci výstavy Deti a Vianoce obdivovať práce našich detí. V Kysuckom múzeu na vás  od 2.12. čakajú krásne výstavy s názvom Vianoce a ich tajomstvá, či Medovnikárstvo – sladký pôžitok Vianoc. Galéria Čadca ponúkne výstavu z tvorby akad. sochára Ondreja 4 Zimku, ktorá je sprístupnená až do 2.2. 2024.

Na svoje si prídu aj športovci a priaznivci pohybu. 28. 12. sa v športovej hale Pratex uskutoční atraktívny Štefanský pohár a Memoriál M. Piteľa, na ktorý opäť zavítajú mnohí zaujímaví hostia. 

Vianočný cyklus slávnostne uzavrie Novoročný koncert (5.1. 2024), na ktorom budú odovzdané aj ocenenia Osobnosť Kysúc za rok 2023. V rámci koncertu vystúpi  FATS JAZZ BAND – známy slovenský orchester pod vedením Ladislava Fančoviča. Sólo spev – Jana Dekánková a Matúš Uhliarik.
Srdečne všetkých pozývame a veríme, že so svojimi rodinami, priateľmi či známymi  strávite v našom meste krásne sviatočné chvíle plné nezabudnuteľných zážitkov.

Upozornenie o spracúvaní osobných údajov

Dovoľte nám upozorniť Vás, že priebeh podujatia bude dokumentovaný a môže byť použitý na propagačné účely. Budú sa vyhotovovať fotografie, audiovizuálne, či iné záznamy, ktoré Vás môžu zaznamenať. V prípade, ak si neželáte byť zaznamenaný, prosím nezúčastňujte sa spoločných fotení, ak je to možné vyhnite sa priestoru, kde sa vyhotovujú fotografie, audiovizuálny, či iný záznam.
Ďakujeme za porozumenie.