Presunúť na hlavný obsah

Do umeleckého neba odišla vzácna osobnosť kysuckého insitného umenia, maliarka Irenka Zemaníková.

Kultúra

Autorka počas umeleckého života vnímavo a s láskou zachytávala vo svojich dielach spomienky na rodné Kysuce, na detstvo, život, prácu na poli, tradície, chvíle veselé aj vážne. 

Predstaviteľka kysuckej insitnej tvorby, pani Irenka Zemaníková sa narodila 7. februára 1938 v Rakovej na Groni ako najstaršia z troch detí Anne a Šimonovi Goralkovcom. Jej detstvo poznamenalo vojnové obdobie. Po skončení základnej školy odchádza do Tatranskej Štrby, kde sa vyučila za predavačku. Na štúdium v Štrbe spomínala veľmi rada. V roku 1960 sa vydala a s manželom Valentínom Zemaníkom mali šesť detí. Pracovala v obchode u Matysa v Rakovej, neskôr v závode Tesla, v Staškove.

Svoj prvý obraz namaľovala v roku 1996 a tvorbe sa venovala až do roku 2011. Ako členka Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov Kysúc, získala viacero ocenení v rámci kolektívnych  i autorských výstav na Slovensku aj v zahraničí. Jedno z najvýznamnejších ocenení je z Trienále insitného umenia v roku 2010 v Novom Targu v Poľsku.

Zomrela dňa 28. februára 2024 v Rakovej vo veku 86 rokov.

V Galérii Čadca je do 17. mája 2024 sprístupnená výstava autorky, pod názvom Irenka Zemaníková – Výber z tvorby, ktorou si môžete pripomenúť krásu jej tvorby, ktorá očarila srdcia mnohých ľudí.

Navždy zostane v našich spomienkach. Česť jej pamiatke.

Galéria