Presunúť na hlavný obsah

Pozdrav orchestru od Jula Fujaka

Kultúra

Kysucký komorný orchester si v týchto dňoch pripomína 20. výročie svojho vzniku. Oslávi ho koncertom v sobotu 14. 11. 2015 o 17.00 hod. v Dome kultúry v Čadci. Pri jeho zrode stál čadčiansky rodák, hudobník a muzikológ Julo Fujak. Keďže zo zdravotných dôvodov nemôže prijať pozvanie na koncert, poslal svojim kolegom a priateľom aspoň nasledujúce slová:

„Vážená mladica Musica Kysuca, čiže Kysucký komorný orchester, už pri Tvojom zakladaní sme spolu s Karolom Kevickým verili, že budeš životaschopné teleso a keďže Tvoj zrod osobne odobril v Bratislave aj samotný, vtedy ešte žijúci Albín Vrteľ so svojou manželkou, pustili sme sa prvý rok Tvojej existencie do niečoho, z čoho - dúfam, nielen my dvaja - máme dnes radosť.

Pamätám si ako dnes prvý, premiérový decembrový koncert - nielen repertoár siahajúci od Corelliho "Concerta grossa" až po kontroverzný "Záznam 7. dňa" Martina Burlasa (mimochodom, ten sme vtedy hrali aj so Stanom Palúchom ešte skôr, než neskoršie svetový EAR Unit), ale aj kysucky prajnú, slávnostnú atmosféru. I to, ako ma Tónko Pohančeník naplašil kanadským žartíkom, že Karol si strašne porezal palec a nemôže dirigovať (akoby mierna komplikácia s jeho krátkymi nohavicami nestačila:-), pánisové drevené stojany, vytiahnutú žltú oponu do tvaru mamutej mušle, ale hlavne...: oduševnenosť všetkých vtedajších hráčov. 
Nasledovali koncerty v Dome umenia Fatra v Žiline, na Skleněnej louke v Brne, prvý Veľkonočný koncert s Pergolesiho Stabat Mater, koncert v rámci Dní súčasnej hudby v Čadci na nádvorí Mestského domu (dnes by stálo za to ho medzi tými kanceláriami na ňom zopakovať...), Zeljenkova "Musica Slovaca" s mladým Stankom Palúchom v Kysuckom Novom Meste, atď. To bol však len začiatok...

Tvoja bohatá história sa odvtedy mohla začať písať až do dnešných dní a dúfam, že tomu ešte dlho tak bude...

Dnes patrí moja a aj Vaša, Vážené dámy a páni, hlboká úcta Petrovi Bytčankovi, že Ťa prevzal a celé dve dekády, milý orchester, udržal v neľahkých podmienkach vitálne pri živote, rovnako aj dirigentovi Karolovi Kevickému, že Ti zostal tak dlho verný, ako aj koncertmajstrovi Antonovi Pohančeníkovi a jeho hudobným súputníkom.

Srdečne Tebe aj všetkým hráčom gratulujem   
k dospelosti dovŕšením 20. výročia Tvojej existencie!

A teším sa na ďalšiu koncerty...

V úcte Tvoj
Julo Fujak

.................

prof. PhDr. Július Fujak, PhD.
FF UKF
v Nitre 14. 11. 2015