Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na tradičný Bartolomejský hodový jarmok

Kultúra

Najvýznamnejšie podujatie v Čadci - tradičné Bartolomejské hodové dni, ktorých hlavnými organizátormi sú Mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca, sa budú konať pod záštitou primátora Milana Guru v termíne 29. a 30. augusta 2015. Už po 11. raz sa v ich rámci uskutoční aj festival Drôtománia. Hlavným cieľom festivalu, ktorý je zameraný aj na podporu turizmu a cestovného ruchu, je pripomínanie, oživovanie, prezentácia a zachovávanie tradičnej ľudovej kultúry s osobitým dôrazom na drotárske tradície, ktoré boli v Čadci a v regióne Kysúc veľmi silné a tento kraj už v minulosti bol známy aj vo svete majstrami tohto remesla. V rámci festivalu sa uskutoční prezentácia a ukážky tvorby z dielne majstrov drotárskeho a iných ľudových a umeleckých remesiel, hudobné  vystúpenia popredných tradičných i moderných umeleckých kolektívov, turistický pochod a ďalšie aktivity.

Už po deviatykrát  udelí Kysucká kultúrna nadácia Poctu Karola Guleju, ktorá sa udeľuje od roku 2007 osobnostiam, ktoré sa významnou mierou pričinili o šírenie dobrého mena drotárstva (2007 – Vladimír Ferko a Andrej Ferko, 2008 – Miroslav Cipár, 2009 – Ladislav Jurovatý st. a Ladislav Jurovatý ml., 2010  Juraj Šerík, 2011 Štefan Mlich, 2012 Ján Čomaj, 2013 Jozef a Róbert Hozákovci, 2014 Ing. Ľubomír Bernát). V roku 2015 bude cena udelená Petrovi Kurhajcovi.

Program

Hlavný program zameraný na prezentáciu amatérskych i profesionálnych umeleckých telies sa uskutoční v sobotu v popoludňajších hodinách a počas nedele na pódiu na Matičnom námestí pred Domom kultúry v Čadci.

V sobotu 29. 8. sa v rámci hlavného festivalové programu v úvode predstaví Kysucká muzika so speváčkou Jankou Holeštiakovou a dvojica folklórnych súborov – domáci FS Kysučan a  FS Marjánek z Mariánskych Lázní. Podvečer bude patriť vynikajúcemu zoskupeniu špičkových muzikantov – Pacora trio (s vynikajúcim huslistom, Kysučanom Stanislavom Palúchom) a ich hosťovi M. Pastyríkovi a dvojici mladých gitaristov z partnerského mesta Toruń – Storytellers. Atraktívne vystúpenie ponúkne aj obľúbená žilinská kapela AYA a v závere večera aj skvelá česká speváčka Aneta Langerová so svojou skupinou.

V nedeľu 30. 8.  je o 10.15 hod. na programe tradičná sv. omša na Matičnom námestí. Sv. omšu bude mať po prvýkrát výnimočný medzinárodný charakter, celebrovať ju budú predstavitelia našich troch farností – vdp. dekan E. Floriš, vdp. M. Rybanský a vdp. M. Adamčík spoločne s vdp. M. Rumińskim, dekanom farnosti sv. Jána Krstiteľa a sv. Jána Evangelistu, Toruń.

V hlavnom programe hodovej nedele, ktorý začne o 12.00 hod. sa predstavia popredné domáce folklórne kolektívy a sólisti – Orchester ľudových nástrojov, DFS Kelčovan, FS Kysučan, FS Marjánek, FS Mezříčan z Valašského Meziříčí, ľudová hudba zo Žywca, sestry Bacmaňákové z Oščadnice i nové hudobné zoskupenie Kysuckí gajdoši s Pavlom Kužmom a Bartolomejom Gernátom. Po 17.00 hod. bude patriť pódium členom bratislavskej skupiny Funny Fellows, ktorá opäť privezie do Čadce dynamickú swingovú hudbu, humor a vynikajúcu zábavu. Priaznivci populárnych melódií skupiny Elán sa môžu tešiť na vystúpenie hudobnej skupiny Kontrabad s hudobníkom Jozefom Matákom – čadčianskym rodákom. Finále večera bude patriť nášmu zlatému slávikovi – spevákovi Petrovi Cmoríkovi aj jeho kapele.

Pre deti sme pripravili popri tradičnom detskom jarmoku a zábavných atrakciách, ktoré budú počas oboch dní vedľa Domu kultúry aj veselú rozprávku o odvážnom zajkovi (sobota 29. 8. o 14.00 hod., pred Domom kultúry) v podaní Divadla HAAF a populárnej Zuzky Haasovej.

Súčasťou slávností je aj sprievodný a spoločenský program – položenie vencov k pamätníku SNR, slávnostný sprievod mestom, odovzdanie Pocty Karola Guleju (30. 8.). Nebude chýbať ani tradičný turistický pochod „Drotárske chodníky“, ktorý sa koná už po 11. raz (29. 8., zraz a odchod autobusom o 8.30 hod. od Domu kultúry v Čadci (trasa Čadečka, U Králi – Čadca, Dom kultúry, 12 km), 16. ročník hokejbalového turnaja O pohár primátora mesta, Výstava drobných zvierat, tradičný stánkový predaj na Matičnom námestí a Palárikovej ulici, neodmysliteľný hodový lunapark (športový areál) a ďalšie atrakcie. Prezentácia drotárov a ďalších remeselných tvorcov z kysuckého i ďalších slovenských regiónov, predvádzanie ich tvorby a predaj ich výrobkov bude na Matičnom námestí v sobotu popoludní a počas celej nedele.

Revival Night

Priaznivcov dobrej hudby určite poteší aj piatkový večer. 28. augusta o 17.00 hod. začína 5. ročník festivalu Revival night. V revival prevedení sa predstavia kapely U2,Roxette, Michal David a ďalší interpreti. Festival si získal veľa priaznivcov a aj v tomto roku sľubuje dobrú zábavu.

Návšteva predstaviteľov partnerských miest

Tak ako po minulé roky, Čadca privíta na slávnostiach aj predstaviteľov partnerských miest Toruń, Żywiec a Valašské Meziříčí a okresu Oswienčim. Prítomní budú aj poľskí a českí remeselní výrobcovia a zástupcovia informačných centier.

Výstavy

V Dome kultúry nájdete počas hodového víkendu výstavu fotografií pod názvom Momenty zamrznuté v čase, ktorou sa prezentujú členovia fotoklubu Dobré svetlo. Vernisáž výstavy je 28. augusta o 17.00 hod. vstup je voľný.

Galéria Čadca (Mestský dom) pozýva na unikátnu výstavu Drotári 2015 – posuny tradície, ktorá predstavuje viac než 140 diel 62 slovenských i českých výtvarníkov a remeselníkov pracujúcich s drôtom.  Výstava je organizovaná v spolupráci s Považským múzeom v Žiline a Žilinským samosprávnym krajom. Kurátorkou výstavy je Katarína Hallonová. Galéria je otvorená: PO – PIA: 8.00 – 16.00 hod., SO 8.00 – 12.00 hod., nedeľa 30. 8. od 13.00 do 16.00 hod. Vstup je voľný.

V areáli na ul. Športovcov (pri hokejbalovom ihrisku) nájdete počas soboty a nedele (29. a 30. 8.) obľúbenú Výstavu drobných zvierat, ktorú pripravila základná organizácia Slovenského zväzu drobnochovateľov. Výstava poteší najmä malých návštevníkov, preto neváhajte a navštívte ju so svojimi deťmi. V sobotu si ju môžete pozrieť od 13.00 do 19.00 hod. a v nedeľu od 7.30 do 16.00 hod.). Vstupné pre dospelých je 1 € a pre deti 0,50 eur.

Stretnutie členov spolku priateľov Čadce

Garantom stretnutia, ktoré sa uskutoční v dňoch 28. – 29. augusta, je Spolok priateľov Čadce. V rámci programu sa rodáci a členovia spolku navštívia Čadcu a Kysuce.

Pocta Karola Guleju

Už niekoľko rokov je súčasťou slávnostného programu Bartolomejských slávností v Čadci aj odovzdávanie Pocty Karola Guleju. Ocenenie udeľuje Kysucká kultúrna nadácia so sídlom v Bratislave osobnostiam a tvorcom, ktorí sa výraznou mierou zaslúžili o šírenie a zachovávanie tradície výnimočného drotárskeho remesla, jeho propagácii a objavovaniu nových prameňov. V tomto roku bude týmto ocenením poctený bývalý známy slovenský moderný päťbojár, majster športu, Peter Kurhajec (nar. 9. 3. 1940), ktorý sa dlhodobo venuje aj tematike drotárstva.  Je nositeľom mnohých ocenení nielen v oblasti športu, ale aj v oblasti humanity, charity a porozumenia medzi ľuďmi. Je ideovým autorom mnohých významných projektov, o. i. aj objektu krištáľového srdca v drotárskych rukách, ktoré sa každoročne udeľuje ľuďom, ktorí sa zaslúžili o myšlienku spoločnej Európy.

Nenechajte si ujsť tohtoročný festivalový a hodový program. Veríme, že srdce Čadce bude v týchto dňoch biť v radostnom a sviežom rytme a spoločne vytvoríme v našom meste krásnu a pohostinnú atmosféru pre všetkých domácich i zahraničných účastníkov a hostí.

SRDEČNE VÁS POZÝVAME!