Presunúť na hlavný obsah

Slovo môže pohladiť i provokovať

Kultúra

Počas uplynulého týždňa sa v príjemnom prostredí obradnej siene Mestského domu v Čadci stretli mladé i zrelé ženy – recitátorky z okresu Čadca, aby si zmerali svoje sily v umeleckom prednese poézie a prózy v rámci 49. ročníka okresného kola Vansovej Lomničky. Pozvanie na podujatie prijali a recitátorkám sa prihovorili a poďakovali aj hostia  – Anna Kuniaková, predsedníčka krajskej organizácie Únie žien Slovenska v Žiline a Jaroslav Velička, zástupca primátora Čadce. Porota pracovala v zložení: Ľudmila Kopačková, Katarína Šulganová a Ján Ďurica. Dievčatá a ženy súťažili v dvoch vekových kategóriách (od 16 do 25 rokov, nad 40 rokov), kategória od 25 do 40 rokov nebola zastúpená.

Umiestnenie recitátoriek v jednotlivých kategóriách.

Kategória od 16 do 25 rokov

Poézia

  1. miesto: Katarína Sačková
  2. miesto: Miriam Slezáková
  3. miesto: Miroslava Mačejková

Próza

  1. miesto: Kristína Hozáková
  2. miesto: Beáta Hluzáková

Kategória nad 40 rokov

Poézia

  1. miesto: Božena Starečková
  2. miesto: Eva Houštecká
  3. miesto: Margita Časnochová

Próza

  1. miesto: Rozália Janešíková
  2. miesto: Viera Gašincová
  3. miesto: Mária Papíková

Všetky uvedené recitátorky boli za svoje interpretačné vystúpenia ocenené diplomom, peknými a hodnotnými cenami a kvetmi, ktoré venovali Únia žien v Čadci a Mesto Čadca. Veľkým poďakovaním boli pre všetky interpretky nepochybne aj priazeň a potlesk prítomného publika a príjemná, priateľská atmosféra, ktorá už tradične sprevádza uvedené podujatie. Príbehy, ktoré odzneli boli zaujímavé, dramaturgia textov pestrá. Mnohé svojim obsahom pohladili, iné provokovali k zamysleniu. K najvýraznejším a emotívne najsilnejším interpretáciám patrili umelecké vystúpenia B. Starečkovej (Miroslav Válek: Slovo) a R. Janešíkovej (J. Marec: Balada o hadej žene). Tieto recitátorky si už dlhodobo udržiavajú vysokú latku úrovne svojho prednesu, ich vnímanie a odovzdávanie umeleckého slova je vždy pre poslucháča veľkým umeleckým zážitkom.

Najlepšie recitátorky – víťazky jednotlivých kategórií –  nás budú reprezentovať na krajskom kole Vansovej Lomničky, ktoré sa uskutoční  v Žiline 9. apríla 2016. Prajeme im veľa úspechov.

Garantom podujatia bol a Únia žien Slovenska v Čadci na čele s dlhoročnou aktívnou predsedníčkou Jolanou Krkoškovou. Na príprave a realizácii podujatia sa aktívne podieľa aj Mesto Čadca.