Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca pozýva na výstavu diel Milana Paštéku pri príležitosti nedožitých 90. narodenín autora

Kultúra

S Kysucami, a osobitne s Čadcou, sa spájajú životy mnohých významných osobností. Kultúrni dejatelia, lekári, umelci, pedagógovia, verejní činitelia, športovci. Sú ich desiatky. Nepochybne k nim patrí aj maliar Milan Paštéka. V tomto roku si pripomíname jeho nedožité 90. narodeniny (20. 5.). Bol výnimočným umelcom i človekom. Jeho tvorba je v odborných kruhoch mimoriadne vysoko cenená, dielo, ktoré vytvoril má európske, ba aj svetové parametre. Stal sa legendou slovenského maliarstva, jeho výstavy mali možnosť obdivovať tisíce návštevníkov doma i v zahraničí. Aj my – Čadčania naňho môžeme byť právom hrdí. Bol jedným z nás. V Čadci žili a dlhodobo pôsobili jeho rodičia – učitelia. Mnohí Čadčania si dodnes pamätajú na charizmatického gymnaziálneho profesora – skvelého matematika Augustína Paštéku i jeho manželku, ktorá učila na základnej škole. 

Milan Paštéka, hoci sa neskôr z Čadce odsťahoval a žil aj so svojou rodinou v Bratislave, kde našiel vhodnejšiu pôdu pre svoju tvorbu, pravidelne navštevoval svojich rodičov a súrodencov v Čadci a zachovával si vrúcny vzťah k mestu i ku Kysuciam. Nadovšetko mal rád prechádzky okolo rieky Kysuce, v blízkosti ktorej Paštékovci bývali. Veľmi citlivo vnímal aj neskoršie premeny Čadce. Bol jedným z umelcov, ktorí pred viac než 40. rokmi podporili vznik Kysuckej galérie a venovali jej svoje diela. 

Galéria Čadca pripravila výstavu diel Milana Paštéku zo súkromnej zbierky pod názvom Návrat po prvýkrát v roku 2016 pri príležitosti 85. výročia narodenia autora. 

V týchto dňoch sa maliar Milan Paštéka do Čadce opätovne vracia – symbolicky – prostredníctvom svojho diela. Prihovára sa nám svojimi originálnymi maľbami a kresbami. Jeho nezameniteľný rukopis, farebnosť a krása, ktorou dýchajú vystavené diela, si nás podmania. Výstavu pripravila pri príležitosti nedožitých 90. narodenín autora Galéria Čadca v spolupráci s Kysuckou galériou v Oščadnici. Vystavené diela pochádzajú z jej  zbierok. 
Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 16. júla 2021 o 16.00 hod. v Galérii Čadca Svojou interpretáciou ju spríjemnia aj členovia Kysuckého komorného orchestra pod vedením Antona Pohančeníka. Srdečne vás pozývame.

Výstava diel Milana Paštéku zo zbierok Kysuckej galérie v Oščadnici potrvá do 10. septembra 2021. Jej garantmi sú Mesto Čadca, Kysucká galéria v Oščadnici a Dom kultúry v Čadci. 

Galériu Čadca nájdete v Mestskom dome v Čadci, pre verejnosť je prístupná v pondelok – piatok od 8.00 do 16.00 hod. Počas letných mesiacov jún, júl, august aj v sobotu od 8.00 do 12.00 hod. V prípade záujmu a pre kolektívy aj mimo tohto času. Vstup je voľný. 

Plagát k výstave