Presunúť na hlavný obsah

Novoročný trojkráľový koncert 2024 nadchol publikum

Kultúra

Osobnosťami Kysúc 2023 sa stali Anton Opial, Viera Zoňová, Jana Čechová, Ing. Stanislav Mikovčák a GEN. Dr.H.C., Prof. JUDr. Jaroslav Ivor.

Na začiatku nového roka  5.1. 2024 sa  opätovne v Dome kultúry v Čadci  uskutočnil Novoročný trojkráľový koncert  spojený s oceneniami osobností Kysúc za rok 2023. Čestné tituly boli odovzdané už po 26. raz. Spomínaný koncert spojený s udeľovaním ocenení právom patrí medzi najprestížnejšie kultúrno-spoločenské podujatie na Kysuciach. 

Koncertom vyvrcholil 33. ročník programového cyklu pod názvom Kysucké Vianoce v Čadci, ktorý ponúkol všetkým množstvo zaujímavých a originálnych kultúrnych, spoločenských i športových podujatí. Zároveň dôstojne otvoril rok, ktorý sa bude celý niesť v duchu osláv 780. výročia prvej písomnej zmienky o Kysuciach. Je príležitosťou pre obyvateľov  a návštevníkov Kysúc, aby sa spoločne podelili o bohaté dedičstvo tohto územia a poctili si jeho históriu a kultúru. 

V úvodnej časti večera pozdravili prítomné publikum primátor Čadce JUDr. PhDr. Matej Šimášek, PhD. a podpredseda Správnej rady Kysuckej kultúrnej nadácie MUDr. Stanislav Mizera. V priebehu večera spoločne  so starostom Vysokej nad Kysucou Mgr. Antonom Varechom  a starostom Skalitého a tiež poslancom NR SR PaedDr. Jozefom Cechom  odovzdali čestný titul a ocenenie Osobnosť Kysúc za rok 2023 týmto osobnostiam:

  • Antonovi Opialovi (Vysoká nad Kysucou) za trvalý prínos do prezentácie a popularizácie turistiky na Kysuciach
  • Viere Zoňovej (Skalité) za obetavú humanitárnu činnosť. Keďže jej zdravotný stav nedovoľoval osobne sa podujatia zúčastniť, cenu prebrala jej dcéra p. Sojková
  • Jane Čechovej (Čadca) za dlhoročnú tvorivosť v oblasti módneho odievania a dizajnu
  • Ing. Stanislavovi Mikovčákovi (Čadca) za významné aktivity pre rozvoji regiónu


  • GEN. Dr.H.C., Prof. JUDr. Jaroslavovi Ivorovi (Čadca) za celoživotný rozvoj právnej vedy a vysokoškolskej pedagogiky

Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a želáme veľa šťastia a úspechov v osobnom i profesionálnom živote. 

Čestný titul a ocenenie Osobnosť Kysúc udeľuje Kysucká kultúrna nadácia Bratislava spoločne s predstaviteľmi miest a obcí Kysúc od roku 1998. Ocenenie sa udeľuje v štyroch kategóriách: celoživotné dielo, humanitná činnosť, hospodársky čin, športová činnosť. Za Kysuckú kultúrnu nadáciu sa slávnostného odovzdávania ocenení zúčastnil aj  Ing. Jozef Markuljak.

Prítomných divákov po celý večer  slovom sprevádzali Lenka Bytčánková a Jozef Mozol. 

V druhej časti večera vystúpil deväťčlenný orchester FATS JAZZ BAND, ktorý je známy  vystúpeniami, ktorými oživuje tradíciu hot-jazzu a swingu 20. až 40. rokov minulého storočia. FJB založil Ladislav Fančovič, jeden z najlepších súčasných slovenských klaviristov. Na pódiu sa predstavili sólisti Janka Dekánková a Matúš Uhliarik.

Publikum  divadelnej sály Domu kultúry v Čadci sa odvďačilo umelcom vynikajúcou atmosférou, niekoľkonásobným aplauzom i záverečným standing ovation. 
Vystúpenie skupiny Fat Jazz band, ako aj slávnostné odovzdávanie ocenení Osobnosť Kysúc za rok 2023, sa podpísali pod nezabudnuteľný novoročný večer s výnimočnou atmosférou.

Garantmi koncertu a jeho hlavnými organizátormi boli Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci a Kysucká kultúrna nadácia.

Galéria