Presunúť na hlavný obsah

Pozvanie na výstavu insitnej maliarky Irenky Zemaníkovej

Kultúra

Milí priatelia, milovníci výtvarného umenia, pozývame Vás do Galérie Čadca na výstavu jubilujúcej insitnej maliarky Irenky Zemaníkovej z Rakovej.

Spomienky na detstvo, život, prácu, tradície, chvíle veselé aj vážne sú citlivo vyobrazené v tvorbe maliarky a s láskou vyjadruje vzťah k rodnému kraju. Osobitý výtvarný prejav, milý a pravdivý Vás zavedie na Kysuce, do čias minulých.

Irenka Zemaníková

sa narodila 7. februára 1938 v Rakovej na Groni ako najstaršia z troch detí Anne a Šimonovi Goralkovcom. Jej detstvo poznamenalo vojnové obdobie. Po skončení základnej školy odchádza do Tatranskej Štrby, kde sa vyučila za predavačku. Na štúdium v Štrbe spomína veľmi rada. V roku 1960 sa vydala a s manželom Valentínom Zemaníkom mali šesť detí. Pracovala v obchode u Matysa v Rakovej, neskôr v závode Tesla, v Staškove.

Svoj prvý obraz namaľovala v roku 1996 a tvorbe sa venovala až do roku 2011. Ako členka Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov Kysúc, získala viacero ocenení v rámci kolektívnych i autorských výstav na Slovensku aj v zahraničí. Jedno z najvýznamnejších ocenení je z Trienále insitného umenia v roku 2010 v Novom Targu v Poľsku.

Súčasťou výstavy Irenka Zemaníková výber z tvorby sú aj dve diela Ivany Janikovej, maliarkinej vnučky, ktorá zdedila výtvarný talent po starej mame.

  • Vystavené diela pochádzajú zo súkromnej rodinnej zbierky.
  • Garanti výstavy sú Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci.
  • Kurátorom výstavy je akademický maliar Pavol Muška.
  • Výstavu finančne podporila Obec Raková.
  • Výstava je sprístupnená v Galérii Čadca od 9. februára do 17. mája 2024.

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

Galéria