Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na výstavu „Človek a drevo“

Kultúra

Kysucké múzeum v spolupráci s OZ Bimaček pripravilo v Kaštieli Radoľa výstavu, prezentujúcu tvorbu Jozefa Marca. Jozef Marec je nielen významným kysuckým lekárom, publicistom,  neprofesionálnym etnológom a spisovateľom, ale i človekom milujúcim rodnú hrudu, les a drevo. Drevo sa naučil poznávať, rozumieť mu. Lásku k nemu pretavil do práce svojich rúk a výrobky, ktoré z nich vychádzajú, pripomínajú život našich predkov. Podobne ako oni používa Jozef Marec jednoduché nástroje a zo svorov, samorastov, hŕč a pod. vyrába krásne črpáky, misy, diežky, soľničky, varechy či naberačky, ktoré sa dajú normálne používať. Drevu však dáva i podobu moderných dekorácií. 

Zameriava sa na výrobu funkčných svorových nádob. Svor je vlastne drevená hmota, vznikajúca miestami až chaotickým dorastaním dreva, ktorým sa strom snaží zaceliť jazvu po sťatí či spílení. Kým sa začne svor opracúvať, musí sa aj tri hodiny variť, aby získal kožovitú poddajnosť.

Špeciálne miesto v jeho tvorbe majú práve črpáky, pripomínajúce život pastierov v hornatých oblastiach Slovenska. Sú najznámejšou súčasťou bačovského riadu. VEurópe sa používalo asi 6 typov črpákov, z toho na Slovensku tri. Stredoslovenský (Horná Nitra, Horehronie, Podpoľanie, Gemer), východoslovenský (Spiš, Šariš) a severoslovenský (Orava, Liptov). V každom z týchto regiónov existujú ešte obce, či menšie regióny, ktoré sú výrobou črpákov známe obzvlášť. V bezprostrednom susedstve Kysúc sa nachádza región Tešínske Sliezsko (ČR) a Malopoľsko (PR), kde sa používa konštrukčne odlišný   štvrtý typ črpákov- těšínsky.

Jozef Marec však objavil a identifikoval aj črpák vadičovský.

Život človeka je s drevom spojený od samých počiatkov existencie ľudského ducha. Na výstave sa snúbi krása tohto prírodného materiálu s užitočnosťou, a odráža lásku Jozefa Marca k vlastným koreňom.

Výstavu si môžete pozrieť do 28.4.2024. Srdečne pozývame.Andrea Paráčová, Kaštieľ Radoľa

                                                                                               Andrea Paráčová, Kaštieľ Radoľa

Galéria