Presunúť na hlavný obsah

Do Čadce opäť zavíta protidrogový vlak, návštevníkom ukáže drogový brloh aj väzenskú celu

Mesto

Mesto Čadca aj tento rok patrí medzi mestá do ktorého zastaví protidrogový vlak z Českej republiky.

Je to vlak, kde žiaci základných a stredných škôl, ale aj ich rodičia môžu na vlastné oči vidieť, čo droga dokáže urobiť s ľudským životom.

Ing. Milan Gura: „Som veľmi rád, že práve mesto Čadca bolo prvé na Slovensku, ktoré privítalo tento projekt práve vo svojom meste. Ide o projekt, ktorý je zameraný na prevenciu. Revolution train interaktívnym spôsobom zoznamuje predovšetkým deti a mladých ľudí s nebezpečnou realitou drog. Tí môžu vo vlaku vidieť na vlastné oči, čo droga dokáže urobiť s ľudským životom. Musíme si uvedomiť, že droga je pliaga, ktorá zmarí aj najzdatnejšieho človeka. Čím skôr začneme s prevenciou, tým väčšia je šanca, že bude úspešná. Musíme túto tému na školách rozvíjať a  pracovať so skupinou ohrozených detí.

Čo Revolution train ponúka

V šiestich vagónov sú pripravené nebezpečné miesta, napríklad autohavária, bar, stará továreň či ordinácia. Vo všetkých priestoroch sú pripravené simulácie, ktoré nadväzujú na filmový príbeh. Deti sedia v kinosále a sledujú film. Ten skončí, plátno sa zodvihne a to, čo videli vo filme, sa zrazu objaví pred nimi. Lektor ich vyzve - poďte a vstúpime do toho prostredia. A robí s nimi interakciu. Celý príbeh trvá 90 minút a je určený pre deti od 12 do 17 rokov.